De fysiologische zucht uitgelegd | B-Mind

De fysiologische zucht uitgelegd:

waarom deze ademtechniek snel effect heeft bij
angst en stress

Miljarden mensen hebben last van stressgerelateerde klachten. Er zijn verschillende manieren om met stress om te gaan, zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, gezonde voeding, diepe sociale connecties en het vermijden van vervelende situaties. Hoewel deze methoden zeer effectief zijn om met stress om te gaan, is het probleem dat ze van je vragen jezelf volledig uit een stressvolle situatie terug te trekken. Maar wat als dit niet mogelijk is, zoals bij een belangrijke presentatie of een moeilijk gesprek?

De fysiologische zucht uitgelegd

De fysiologische zucht is al in de jaren 30 ontdekt. Wetenschappers viel het op dat mensen deze zucht spontaan uitvoerden in claustrofobische situaties of tijdens een diepe slaap wanneer er een opbouw van koolstofdioxide in het bloed was. Zoals veel ademhalingsoefeningen, is ook deze specifieke ademtechniek in de vergetelheid geraakt. Nu er voortdurend nieuw onderzoek naar de ademhaling wordt gedaan, krijgt de fysiologische zucht veel aandacht. Volgens onderzoekers is de fysiologische zucht de beste manier om te kalmeren in momenten van acute stress of angst.

"Volgens onderzoekers is de fysiologische zucht de beste manier om te kalmeren in momenten van acute stress of angst."

Waarom de fysiologische zucht snel effect heeft bij angst en stress

Lichaam en geest zijn inherent aan elkaar verbonden; wanneer je lichaam kalmeert, volgt je geest. Stressvolle of angstige momenten kunnen fysieke veranderingen in je lichaam teweegbrengen, zoals een snellere hartslag, gespannen spieren of zweet. Zodra je deze veranderingen waarneemt, denkt je brein: Oh nee, dit is niet goed!. Dit veroorzaakt een sneeuwbaleffect, waardoor je nog gestrester en angstiger wordt.

Wat de fysiologische zucht zo krachtig maakt, is het snelle effect van de oefening op het moment dat je je in een stressvolle of angstige situatie bevindt. Hierdoor ben je in staat om zowel je ademhaling als hartslag te kalmeren. De oefening is namelijk heel kort en zeer effectief op fysiologisch vlak.

Hoe pas je de fysiologische zucht toe?

Je kunt de fysiologische zucht op elk moment van de dag toepassen, vooral als je je gestrest of angstig voelt. Hoe pas je de fysiologische zucht toe?

1 Adem diep in door je neus.

2 Adem nogmaals in door je neus (korter dan de eerste inademing).

3 Adem langzaam en gecontroleerd uit door getuite lippen.

Het is belangrijk dat je twee keer inademt door je neus, waarbij de tweede inademing korter is dan de eerste. De uitademing mag zo lang zijn als je kunt, via getuite lippen door je mond. Dit is de meest effectieve manier om de fysiologische zucht toe te passen.

De tweede inademing is het allerbelangrijkste aspect van deze ademtechniek. Bij de eerste inademing vul je je longen, maar door de tweede inademing benut je de maximale capaciteit van je longen. Hierdoor kan er extra zuurstof naar je longblaasjes stromen, wat op zijn beurt meer koolstofdioxide loslaat tijdens de langere uitademing.

In principe is één keer de fysiologische zucht uitvoeren al effectief, maar je kunt de zucht ook een tweede of zelfs derde keer toepassen. Op deze manier verminder je doeltreffend je gevoel van stress en ervaar je snel een aangename kalmte. Laat je ons weten of dit jou heeft geholpen?

Ademcoach Opleiding

KTNO geaccrediteerde opleiding
Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet