Mentale weerbaarheid | B-Mind

Mentale weerbaarheid

Voor een goede mentale weerbaarheid is het van belang dat je je bewust bent van je eigen reactie en gedrag tijdens lastige en spannende situaties.

Koude training

Middels koude douches maak je je lichaam weerbaar.

Middels koude douches maak je je lichaam weerbaar. Op het moment dat je onder een koude douch stapt maakt je lichaam per direct witte bloedlichaampjes aan. De spieren rondom je vaten moeten harder werken waardoor ze sterker worden en je hart beter kunnen ondersteunen. Ook maak je endorphine aan. Tevens train je mentale weerbaarheid.

In Rusland is dit geen nieuws en gaan in de winter gemiddeld 1 miljoen mensen ‘walrussen’ zoals ze dit daar noemen. Als laatste positive effect zorgt de wisseling van koud naar warm ervoor dat je lichaam went aan veranderingen (mensen in de overgang doe er je voordeel mee ;)).woman-taking-cold-shower

Inmiddels heb ik een standaard koude douche in de ochtend en avond geïntegreerd in mijn leven. Soms bemerk ik nog een lichte weerstand voordat ik een douche neem maar over het algemeen denk ik er niet eens meer over na.

Na een minuutje douchen lijkt het water ook niet meer koud maar zelfs aangenaam aan te voelen. Om eea gecontroleerd te doen heb ik ook een bloeddrukmeter toegevoegd aan mijn meetapparatuur en meet ik de laatste week iedere avond voordat ik ga slapen mijn bloeddruk op. Een mooie bovenwaarde en onderwaarde reflecteren mijn gezondheid. Gelukkig ook maar omdat ik anders mijn uber gezonde levensstijl ter discussie zou stellen…

Tijdens het douchen ben ik ook niet meer gefocust en gaan de gedachten lekker alle kanten op waardoor ik soms te lang blijf staan onder de douche. In de avond is dit niet handig omdat ik dan klaarwakker onder de dekens lig op te warmen. Het effect van een koude douche in de ochtend zou ik niet meer willen missen. Als ik moe en gekreukeld uit bed opsta is een koude douche als het ware de ultieme koffie ervaring.

Naast alle subtiele koudetraining ben ik tevens mijn conditie goed aan het opbouwen en loop ik nu standaard 2x per week rond 6 tot 10 kilometer. Van het weekend heb ik nog de 10 mile in Tilburg gelopen. Afgezien van wat gevoelige knieën ging dit uitstekend. Het hardlopen doe ik comfortabel op gymschoenen alhoewel mijn buurman wist te melden dat de demping er na 1,5 jaar uit is. Mijn schoenen zijn 10 jaar oud misschien kan ik dan toch beter op blote voeten. 😉

Er zijn ook gymschoenen met alleen een rubberzooltje (5 fingers genoemd) wellicht dat ik deze ook nog een keer ga aanschaffen. Het lopen op blot evoeten blijft prettig. Ik doe dit dan ook graag rondom en in het huis. Laatst zelfs een mooie wandeling gemaakt op blote voeten van 5 kilometer door het bos. Afwijken van de norm wekt altijd belangstelling, verwondering en afkeur. Er was iemand die mij 50 euro bood voor schoenen en iemand die foto’s maakte voor thuis…

Gisterenavond weer een badje genomen van 10 minuten. Voor het badje mijn bloeddruk en hartslag opgemeten. Voor het nemen van dergelijke korte baden meet ik niet meer mijn temperatuur. Over het algemeen kan ik in water van 15 tot 20 graden moeiteloos liggen zonder af te koelen.

Ik ben echter wel geïnteresseerd in mijn bloeddruk en hartslag. Resultaat van gisteren was bijvoorbeeld dat ik van een hartslag van 53 terug ging naar 37. Mijn vrouw gaf ook aan dat dit wellicht te laag is. Welnee zei ik, wat is te laag. Ja vroeg ze, wat is te laag? We grapten dat 35 bpm te laag is…. Wat ik er van weet is dat het pas gevaarlijk wordt als de bloeddruk en core temperatuur ook dalen. De temperatuur was goed, de onderdruk was gestegen maar de bovendruk was gelijk gebleven. Geen reden tot zorg lijkt me. We houden het in de gaten.

Aan het begin van mijn ‘nieuwe’ koudetraining (is alweer bijna 7 weken geleden…) ging ik nog 30 minuten in koud water liggen. Wat ik heb gemerkt is dat deze duur momenteel een te grote mentale barrière is voor mij. Ik predik ook voor mezelf laagdrempeligheid en ga voor de 10 tot 15 minuten badjes. Als de herfst straks inzet krijg ik nog genoeg gelegenheid om mijn weerbaarheid te testen.

De volgende stap die ik wil nemen is trainen van mijn extremiteiten (vingers) door middel van ijskompressen. Ik heb momenteel zakjes in de vriezer liggen die ik op mijn vingers wil leggen. Dit lijkt me een mooie aanvulling op mijn huidige koudebaden. Tevens heb ik het voornemen om 1x per week een ijsbadje te gaan nemen. Ik heb een adresje gevonden voor ijsblokjes waar je voor 7,50 euro 10 kilo ijs hebt (500 blokjes).

Ik ga ervan uit dat dit voldoende is voor mijn badje in de tuin. In mijn volgende blog over Becoming The Iceman zal ik hier kond van doen.

Focus op mijn doel en hier uit volgend mijn training blijft lastig. Alles is gekoppeld aan keuzes; hoeveel tijd wil en kun je besteden aan een dergelijke uitdaging. Een mooie boedhistische gedachte is dat de reis belangrijker is dan het doel….

Laat ik nog even terugpakken op wat koude (en geregeld bv een koude douche) voor mij en een ieder kan doen.

Medical research suggested the following benefits of regular cold shower application:

 • Activation of the sympathetic nervous system (Shevchuk, 2008)
 • Increased blood level of beta-endorphin and noradrenaline and increased synaptic release of noradrenaline in the brain as well (Shevchuk, 2008)
 • Electrical stimulation of peripheral nerve endings to the brain, which could result in an anti-depressive effect (Shevchuk, 2008)
 • Significant analgesic effect without noticeable side effects or causing dependence (Shevchuk, 2008)
 • Reduction in muscle soreness after running a marathon (Liang et al, 2001)
 • Improved quality of sleep (Onen et al, 1994)
 • Decrease of uric acid level in blood plasma (Brenke et al, 1994)
 • Inhibition of purine metabolism (Brenke et al, 1994)
 • Long-term antioxidative adaptation (Brenke et al, 1994)
 • Improved tone of the skin and muscles (Mergeay et al, 1990)
 • Reduction in uremic pruritus (a major problem for patients with end-stage renal disease) (Zucker et al, 2003)
 • Increase in brown fat cells, which protect from aging; fight obesity, diabetes, and heart disease (Kanzleiter et al,2005; Mattson, 2010).

We gaan echter vooruit en voor mij voelt vooruitgang goed.

Bron: https://www.normalbreathing.com/cold-shower/

Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet