Verbonden ademhaling | B-Mind

Verbonden ademhaling

De essentie van een ademcirkel

Holotropic, Transcendental en Rebirthing breathing

Ademcirkels

Een term waarmee de laatste tijd steeds meer gestrooid wordt. Maar wat houdt het concept ademcirkel precies in en waarom zou je hier aan mee willen doen?

De essentie van een ademcirkel

Een ademcirkel is in de pure essentie een ademsessie in een groep. Hierbij lig je samen naast elkaar in een cirkel te ademen. Deze sessies worden altijd begeleid door een ademtrainer. De trainer stuurt de groep aan zoals een dirigent zijn orkest bespeeld. De ademtrainer bepaalt het ritme van de ademhaling, welke muziek er speelt en stuurt de groep naar een fysieke en mentale climax. Het is een reis waarbij je ademhaling het vervoermiddel is wat je brengt naar je bestemming.

De ademtechniek die tijdens een ademcirkel wordt toegepast is de verbonden ademhaling. Het woord “verbonden” staat voor het in elkaar laten overvloeien van je ademhaling. Hierbij laat je de pauzes weg tussen de in- en uitademing. Men spreekt ook wel van circular breathing. Het is een intense dynamische ademtechniek waarmee je voelt dat je lichaam “aan” gaat staan. Men ervaart tintelingen, licht in het hoofd en kou als direct gevolg van deze techniek.

De functie van een ademcirkel

Makkelijke uitleg? Het zet je hart-hoofd verbinding helemaal open. Technische uitleg? Doordat je al je CO2 uitademt en het O2 niveau hierdoor naar 100% schiet in je bloed, schakel je effectief je Neocortex uit. Dit is evolutionair het nieuwste deel van de hersenen. Het wordt ook wel je ‘denkende brein’ genoemd.

Hierdoor verdwijnen al je filters en worden de poorten geopend naar je limbisch brein. Dit is evolutionair gezien een van de oudste delen van je hersenen. Het is verantwoordelijk voor je emoties, motivaties, genot en het emotioneel geheugen. Het rationele denken valt weg en enige wat je ervaart is datgene dat je daadwerkelijk voelt.  Daarbij komt er een grote hoeveelheid natuurlijke DMT vrij. DMT of Dimethyltryptamine is de krachtigste hallucinogene stof in het universum.

Het is verantwoordelijk voor de spirituele ervaring die ademhaling kan geven. Het is de werkzame stof in ayahuasca en je lichaam maakt het zelf aan. Het komt onder andere in grote hoeveelheden vrij bij vrouwen tijdens een bevalling.

De verschillende soorten ademcirkels

Wanneer je googelt naar de verschillende soorten ademcirkels kun je door de bomen het bos even niet meer zien. Wanneer gebruik je een bepaalde ademtechniek voor iets, welke verschillen zijn er, is het niet eigenlijk allemaal hetzelfde? Deze vragen kunnen door je hoofd spoken. Laten wij het dan makkelijk voor je maken door een kort overzicht te maken van drie bekendste ademcirkels:

Holotropic breathing

Een techniek die ontwikkeld is door Dr. Stan Grof samen met zijn vrouw Christina. Bij het ontwikkelen van deze ademtechniek lieten ze zich inspireren door LSD. Deze ademtechniek is ontwikkeld aan het eind van de jaren 60, tijdens “The war on drugs”. Deze “oorlog” was door de Nixon-administration in gang gezet om het sentiment tegen de Vietnam oorlog weg te vagen. Deze weerstand ontstond voornamelijk onder groepen jongeren, studenten en professoren. LSD was op dat moment een legale drug die veelal bij therapieën werd ingezet. LSD is tijdens de “War on drugs” illegaal gemaakt. 

Hierdoor moesten alle onderzoeken waarbij LSD werd gebruikt als middel in psychotherapie stopgezet worden. Daarmee ook de onderzoeken van Dr. Stan Grof. Holotropic Breathing is ontwikkeld als alternatief voor het gebruik van LSD. LSD werd gebruikt in de psychotherapie om mensen te helpen bij het verwerken van verslaving of oorlogstrauma. Er werden vele successen geboekt dankzij het gebruik van hallucinogene stoffen tijdens deze therapieën. Doordat deze middelen illegaal gemaakt werden werd men gedwongen gebruik te maken van middelen zoals antidepressiva.

Holotropic breathing

is een hele intensieve techniek waarbij je drie uur lang zeer intens moet ademen. Altijd onder begeleiding van heftige muziek en onder begeleiding van een “sitter”. De “sitter” is een ademcoach die de “breather” in de gaten houdt. 

Hierbij wordt gebruikt gemaakt van de verbonden ademhaling in een speciale set en setting. De “breather” heeft de ogen gesloten en ligt op een mat. De ademhaling en de muziek worden gebruikt om in een andere staat van bewustzijn terecht te komen. Deze staat activeert het natuurlijke helingsproces van de psyche, waardoor de je bijzondere interne ervaringen beleeft. Deze ervaring is voor iedereen uniek. Iedere sessie brengt je weer een nieuw inzicht.

Transcendental breathing

Wederom wordt er bij deze techniek gebruik gemaakt van de verbonden ademhaling. Een transcendental ademsessie duurt gemiddeld 25 minuten lang. Vaak wordt deze techniek gebruikt over het verloop van meerdere sessies. Hierbij kan de eerste sessie al een grote impact op je hebben. Bij deze sessies zijn je ogen de gehele sessie gesloten. 

Je komt in een trance-achtige staat van meditatie. Deze techniek wordt gebruikt om oude trauma’s, mentale wonden en verdriet te helen. Het is een techniek waarbij je een “pure” staat van bewustzijn bereikt. Deze techniek gaat altijd gepaard met een meditatie.

Rebirthing breathing

Dit is een hele eenvoudige en tegelijk bijzonder krachtige techniek van ademhaling. Deze techniek wordt toegepast om oude trauma’s die in het lichaam en onderbewustzijn zijn opgeslagen op te ruimen. Deze oude trauma’s worden tijdens een rebirthing sessie vervangen door een gevoel van vernieuwing en wedergeboorte. 

Bewuste en onbewuste patronen en overtuigingen worden geëlimineerd. Hierdoor wordt je als het ware bevrijd en niet meer tegengehouden om volledig je eigen leven te leiden. Het brengt je volledig in verbinding met je eigen lichaam, je geest, je geliefden en je omgeving.

Ons eindoordeel

De bovenstaande technieken delen allemaal de verbonden ademhaling. Daarnaast wordt iedere ademtechniek ingezet bij het opruimen en/of vervangen van oude trauma’s. Iedere techniek heeft als intentie het helen van de mind. Hierbij kan iedere techniek worden ingezet in groepsverband met Holotropic breathing als uitzondering. 

Het laat zien dat de ademhaling een krachtige tool is tot de diepste delen van de menselijke geest. Wat deze technieken allemaal gemeen hebben is dat ze deuren openen naar de onontdekte delen van de mind. Ze zijn het bewijs dat de ademhaling de sleutel is de tot geest, waarbij de geest meester is van het lichaam. 

Uiteindelijk zijn de bovenstaande ademtechnieken verschillende wegen die leiden naar dezelfde bestemming. In essentie zijn wij als mens de leider van ons eigen leven. Toch vallen we allemaal slachtoffer aan de sleur van het dagelijks leven. We worden passagier van onze eigen trein. De ademhaling geeft ons de mogelijkheid de rol van machinist op ons te nemen. Het bewijst dat wie meester is van zijn adem, meesterschap heeft over zijn leven.

B-Mind Academy

In de Orange Belt Ademcoach Specialisatie opleiding leer je meer over bovenstaande ademtechnieken. Je leert trauma’s te helen met ademhaling, je leert om verbondenademhaling één op één toe te passen en je leert hoe je effectief triggerpoints kunt inzetten voor traumabegeleiding. In drie aaneengesloten dagen krijg je de kans om een toonaangevende ademcoach te worden.

Ademcirkel Workshop

Vergroot je lichaamsbewustzijn en vitaliteit

Ademcirkel Sessie

Vergroot je lichaamsbewustzijn en vitaliteit

 10:00 – 12:00 uur

Locatie:

Eindhoven

1 sessie € 50,-

Trainers: Lydie en Corine 

Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet