Wat is het verschil tussen Wim Hof ademhaling en Buteyko

Wim Hof Methode versus Buteyko

Twee krachtige methodes

Is de één beter dan de ander?

Buteyko Methode

Het effect van de Buteyko Methode is wetenschappelijk bewezen en wordt in drie landen (Engeland, Australië en Rusland) als medische behandelmethode erkent.

De methode is opgezet door Konstatin Pavlovich Buteyko. Geboren in Oekraïne 1923. Konstantin was een bekende arts en fysioloog van de geneeskunde. Konstantin heeft aangetoond dat een tekort aan kooldioxide (CO2) in je longblaasjes de aanzet vormt in het proces van een krampachtige vernauwing van bloedvaten (hypertensie) en bronchiën (astma).
Het inzicht in dit proces liet hem de behandelingsmethode ontwikkelen die als de Buteyko-methode bekend is geworden.
Hij zag dat als mensen ziek waren, hun ademhaling veranderden, het lichaam past zich aan. Ernstige zieke mensen gingen sneller ademen om de ziekteprocessen in hun lichaam te kunnen opvangen en hij merkte op dat het ademhalingspatroon in de laatste uren van het leven veranderde.
Zou het dan ook mogelijk zijn om met ademhaling ziekte te beïnvloeden?
Zo is er in 1987 een Buyteko kliniek in Moskou opgericht, waar de Buyteko methode bij de behandeling van diverse aandoeningen wordt toegepast. Inmiddels is zijn methode in drie landen medisch erkent en komt er steeds meer wetenschappelijk onderzoek dat de kracht van deze methode aantoont. Zijn methode heeft bewezen positief invloed op meer dan 300 ziektes.

Buteyko is een methode waarbij de diepe ademhaling wordt verminderd, zodat een licht gevoel van een tekort aan lucht ontstaat. Ademschuld. Je traint eigenlijk om minder adem te halen. Dat voelt zelfs soms naar en niet zoals het moet zijn, omdat het benauwd en ongemakkelijk kan voelen. Door ademschuld wordt het zuurstofgehalte in je bloed verlaagd en op dat moment wordt er meer EPO (erytropoëtine) geproduceerd. Dat is een hormoon dat weer de productie van bloedcellen verhoogt. Rode bloedcellen zijn belangrijk voor de transport van zuurstof in ons lichaam. En EPO kan daar dus bij helpen.

Aan de hand van een eenvoudige techniek kun je meten hoeveel lucht (te veel) je inademt. Wat meestal het geval is en niet andersom. Buteyko stelt dat een te snelle ademhaling (sneller dan de norm van zijn methode) gezondheidsproblemen kan geven.

Eenvoudig gezegd leer je bij de Buteyko Methode om minder zuurstof in te ademen waardoor CO2 toeneemt. CO2 heeft een belangrijke functies in het lichaam zoals zuurgraad, thermoregulatie, opname van zuurstof en het verwijden van bloedvaten waardoor er meer zuurstofrijk bloed je lichaam en je hersenen bereikt. Het verhogen van CO2 heeft tevens effect op je zuurgraad in je lichaam wat belangrijk is voor je gezondheid. Je zuur-base evenwicht wordt hersteld. Dit kan een vervelend gevoel geven maar je lichaam wordt gereinigd en herbouwd.
De zuurbase van je lichaam (Ph waarde) is de zuurgraad van je bloed. Het is van belang voor je lichaam om de juiste waarde te hebben.
De mens heeft normaal een Ph waarde van het bloed tussen de 7,35-7,45.
De zuurgraad is afhankelijk van de hoeveelheid basische en zure stoffen opgelost in je bloed.
Als de zuurgraad van het bloed stijgt (dalende pH) ontstaat een acidose en als de zuurgraad van het bloed daalt (stijgende pH) ontstaat een alkalose.

Dus door ademhalen kan je je zuurgraad beïnvloeden. Bij uitademing haal je CO2 uit je bloed. Dus als je sneller gaat ademen, blaas je meer CO2 uit en dus daalt je CO2 waarde en dat heeft een gevolg dat de Ph waarde daalt. De zuurgraad neemt toe, alkalose en betekent dat je verzuurd bent.
Dus anders gezegd als je minder ademt (hypoventilatie) krijg je het tegenovergestelde. Je blaast minder CO2 uit, dus stijgt de CO2 waarde en dat leidt tot acidose.
Veel ziekten worden door het verkeerd functioneren van het eigen afweersysteem veroorzaakt. Het immuunsysteem wordt aangezet door een te zuur milieu in het lichaam.

Een rustiger adempatroon geeft meer zuurstof aan je lichaam

Wim Hof Methode

De Wim Hof methode is net als Buteyko een wetenschappelijke erkende methode. De methode bestaat uit ademhalen, mindset en koude training. Lees hier meer over de methode.

De ademhaling van de Wim Hof Methode is, geïnspireerd op verschillende technieken zoals Qi Gong en Pranayama. Kort gezegd maakt de methode gebruik van gecontroleerde hyperventilatie afgewisseld met periodes van niet ademen.

Je gaat bij zijn ademmethode in eerste instantie heel snel en intens ademen waarmee je het bloed en je lichaam verrijkt met meer zuurstof. Dit stimuleert een stressrespons in je lijf wat via je lever glycogeen vrijgeeft (aanzet tot verhoogde metabolisme). De energiefabriekjes in je lichaam (mitochondriën) zullen hierdoor meer energie gaan leveren (je ATP-productie neemt toe). Ook zal je adrenaline toenemen, je hartslag en spierspanning verhoogt en je hormoonhuishouding kan even flink schommelen. De eerste fase van de Wim Hof ademhaling geeft vaak alle verschijnselen zoals ik bij hyperventilatie heb uitgeschreven.

De eerst fase verhoogd zorgt voor het verzadigen van de zuurstofopnamen in je lichaam terwijl het andere belangrijke gas kooldioxide (CO2) juist wordt verlaagd. De twee gassen werken namelijk als communicerende vaten. Als de één toeneemt zal de ander dalen.

In 2011 (Endotoxine onderzoek Radboud universiteit) heeft Wim aangetoond dat hij met zijn ademhaling zijn immuunsysteem kon beinvloeden.

 

Na de eerste fase (het snelle ademhalen) kom je in een fase waar je even niet ademt (retentie). In deze fase zal het zuurstof niveau juist afnemen en je CO2 toenemen. Omdat je door de eerste fase (snel ademen) nu het tegenovergestelde doet (je adem niet) verbrand je lichaam de aanwezige zuurstof. Omdat dit meer is dan normaal bouw je (tijdelijk) veel C02 op. Hetzelfde als Buteyko doet vanuit een zachte manier van oefenen (Yin methode). Dit crux in deze methode is dat C02 je ademhaling reguleert. In je hersenstam meet je lichaam continue de hoeveelheid CO2. Als deze boven een bepaald punt komt zal je een ademprikkel krijgen. Het toenemen van je CO2 gehalte in je bloed heet heet in vaktermen de toename van de PaCO2. Door het intense schommelen van deze twee gassen wordt de retentie steeds langer (het duurt langer voordat je PaCO2 een bepaald niveau heeft bereikt en je de prikkel tot ademhalen voelt).

In de laatste fase van de Wim Hof ademhaling neem je nog een flinke tuig adem die je kort vasthoud. Door het afwisselen van snel ademen en retentie vernauwen en verwijderen je vaten continue en train je de vitaliteit van de cardiovasculaire systeem vanuit een dynamische techniek (Yang ipv Yin). Je traint ook het schakelen tussen  ‘aan’ en ‘uit’ staan waardoor je zenuwstelsel immuunsysteem beïnvloed wordt.

De Wim Hof Methode als biohack

Het verschil

De Wim hof methode kun je als een krachtige biohack zien die iedere keer hetzelfde fysiologische effect in je lichaam geeft. Met vijftien minuten per dag train je voldoende om effect te ervaren. Er komen steeds meer studies die de kracht van deze methode bevestigen. Het is echter wel een Yang techniek (intens en snel) die niet door iedereen als prettig wordt ervaren. Ook zijn er veel ziekte beelden waar deze methode averechts lijkt te werken. Door de gecontroleerde hyperventilatie belast je iedere keer je hormoonhuishouding. Het grote verschil met Buteyko is niet alleen het krachtige ademen waarmee je uiteindelijk de ‘biohack’ kunt ervaren maar ook het tijdelijke effect. Je moet dus iedere dag de WHM doen om het effect te ervaren. Veel beoefenaars ervaren lange tijden van niet ademen tijdens het oefenen. Dit effect is echter gemiddeld na een jaar weer weg (de retentie zal weer afnemen). Buteyko zet meer in op Yin (rustige techniek). Buteyko is veel lastiger om te leren maar heeft bij 90% van de beoefenaars effect. Het zorgt ook voor een duurzame fysiologische verandering in je lichaam.

Om kort te gaan. De Wim Hof Methode activeert je sympathische systeem, verhoogt de niveaus van de stress hormoon adrenaline en cortisol en schakelt tussen ‘aan’ staan en ‘uit’ staan. Je traint je cardiovasculaire systeem en je zenuwstelsel. Mensen met depressies, pijnklachten en psychosomatische klachten raad ik altijd direct Wim Hof aan.

 

De buyteko werkt met ademschuld, het tegenovergestelde, je ademt juist minder waardoor je je zuurbase evenwicht op deze manier beïnvloed. Hierbij activeert je juist je parasympatische deel van het zenuwstelsel. Het is een rustige langzame ademhaling, zoveel mogelijk door je neus. Bij energie problemen, ademproblemen, allergieën en burnout raad ik altijd Buteyko aan.

De Wim Hof Methode en Buteyko versterken elkaar en je zou kunnen zeggen dat ze grote delen van het ademspectrum pakken. Ik adviseer ook altijd om meerdere methodes naast elkaar te gebruiken. Net als bij voeding, is afwisseling goed voor je lichaam. Je lichaam is gebaad bij afwisseling.

Wil je direct aan de slag, volg dan laagdrempelige mijn eigen methode: Master Your Breath. Net als Buteyko heeft mijn methode ongeveer bij 90% van de deelnemers – binnen acht weken –  effect! Mijn methode is echter veel eenvoudiger dan Buteyko.

Laat het me weten als je vragen heb; ik denk graag met je mee!

Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet