Ademhalen en gezondheid | B-Mind

MAAKT ADEMHALING JOU HET LEVEN MOEILIJK

Adem als medicijn

Laat jij je ademhaling voor je werken?

De media staat er vol mee. Na meditatie en mindfulness wordt ademhaling geprezen als de nieuwe manier om stress te bestrijden. Wim Hof verovert de wereld. Maar kan beter ademhalen je helpen bij herstel? En hoe pak je dat dan aan? Het lijkt eenvoudig maar de werkelijkheid is iets weerbarstiger.

Hoe werkt het? Het ademcentrum in onze hersenen bepaalt wanneer je ademhaalt. Op basis van je inspanning zal dit centrum zorgen dat we sneller of juist rustiger gaan ademhalen. Maar dit ademcentrum kan ontregeld raken. Door een onderliggende ziekte, een verkeerde lichaamshouding, rugpijn, door stress of na een operatie. Een optimale ademprikkel en adempatroon in rust is vijf seconden in- en vijf seconden uitademen en een pauze. Zie ook mijn blog hier over ‘Wat is een goede ademhaling’

Bij chronische hyperventilatie adem je in rust elke minuut zo’n 15 liter lucht in en uit. Bij een ademhaling in balans is dat ongeveer 5 liter per minuut. Bij acute hyperventilatie raakt je de controle kwijt over je ademhaling en kan er 50 tot 60 keer zoveel lucht in- en uitgeademd worden. Als je dit voor het eerst overkomt, dan ervaar je vaak paniek. Je denkt een hartaanval te hebben. Acute hyperventilatie komt opeens opzetten, maar zakt vanzelf weer weg.

Volgens een Britse studie uit 2005 is dat bij ongeveer een op de tien gezonde mensen het geval. En van de mensen met astma of COPD ademt ongeveer een kwart verkeerd. Verkeerd of ‘disfunctioneel ademen’, zoals het officieel heet, wil zeggen dat het ademritme onregelmatig is of dat alleen de bovenkant van de longen wordt gebruikt of dat de adem wordt ingeslikt of vastgezet. Het gevolg is dat ademen te veel moeite kost en dat er te véél wordt geademd. Dit wordt vaak benoemd als hyperventilatie (overademen) en is vooral bekend als een acute aanval waarmee mensen in paniek op de eerste hulp belanden. Chronisch hyperventileren is iets waar je niets van hoeft te merken. Disfunctioneel ademen treedt vaak op na een longontsteking, een klaplong of een ingrijpende gebeurtenis. Daarnaast kan het natuurlijk ook gerelateerd zijn aan stress.

 

Als je een burn-out hebben doorgemaakt dan heb je vaak de psychische problemen aangepakt maar aan ademhaling wordt onvoldoende aandacht besteed. Vaak ademen mensen dan nog steeds 18 tot 24 keer per minuut (zoals tijdens en voor de burn-out). Drie keer zoveel als normaal! Met als gevolg allerlei klachten zoals benauwdheid en daardoor nóg meer gaan ademen en nog benauwder worden...

’ Aan het coronavirus kunnen je een verkeerd adempatroon overhouden. Je longfunctie kan hersteld zijn maar je adempatroon is nog verstoord. Iets waar helaas maar weinig artsen op beducht zijn.’

Een verkeerd adempatroon kan leiden tot een te laag koolzuurgehalte in het bloed. Om dat te compenseren trekken de bloedvaten in de hersenen samen met als gevolg: duizelingen, tintelingen, wazig zien en hartkloppingen en vaak een intense vermoeidheid.

Het goede nieuws is, dat je het adempatroon kunt ‘resetten’. Doorgaans kost dit 6 à 8 weken. In mijn Masterclass Ademhaling leer ik je hoe je dit op een leuke en laagdrempelige manier kunt doen.

Direct je gezondheid aanpakken?

Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet