Spelenderwijs je adempatroon te verbeteren | B-Mind

3 oefeningen die je samen met je kind(eren) kunt doen om spelenderwijs je adempatroon te verbeteren!

Ons adempatroon is de afgelopen jaren helaas flink verslechterd. Hierdoor zijn er heel veel gezondheidsklachten bij gekomen, die vroeger niet voorkwamen. Het paradoxale hierbij is: een verkeerde ademhaling veroorzaakt heel veel ziektebeelden, maar tegelijkertijd is een gezonde ademhaling juist weer het medicijn tegen deze gezondheidsklachten!

Wanneer gaan we verkeerd ademhalen?

Er is geen specifieke leeftijd waarop onze ademhaling uit balans raakt. Dit verschilt enorm per persoon. Wat wel een grote invloed hierin heeft is de ademhaling van je moeder. Tijdens de zwangerschap neemt de baby in de buik de CO2-tolerantie van de moeder over. Deze tolerantie is je ‘nullijn’ vanaf het moment dat je wordt geboren. Het kan dus zijn dat je bepaalde ademhaling-disfuncties overneemt.

Tijdens de zwangerschap neemt de baby in de buik de CO2-tolerantie van de moeder over.

Spelenderwijs het adempatroon van je kind(eren) verbeteren

Spelenderwijs kun je samen met je kind de adem retentie trainen. Technisch gezien is retentie de duur van het niet ademen vanuit een onbewuste (natuurlijke) staat. Je hoeft hierbij niet na te denken en het verloopt automatisch. Je ademt bijvoorbeeld in en uit en ademt dan even niet. Retentie kan echter ook bewust zijn. Je gaat dan trainen om het moment van ademhalen uit te stellen en je verruimt de periode waarin je niet ademt.

Dit betekent niet dat we nu allemaal heel boos op onze moeder moeten zijn: adem is een vergeten wetenschap die nu weer een mooie opkomst maakt. Het balanceren van een gezonde gaswisseling voor een optimaal adempatroon is gelukkig heel makkelijk en leuk om te reguleren bij kinderen! Kinderen hebben namelijk vaak geen negatieve associaties bij bepaalde ademhalingsproblemen, zoals bijvoorbeeld hyperventilatie- of astmaklachten.

3 oefeningen die spelenderwijs direct positief effect hebben

Spelenderwijs bouw je een gezonde gaswisseling op tussen zuurstof en koolzuurgas, waardoor het lichaam gebalanceerd en optimaal kan functioneren. Deze drie oefeningen hebben direct positief effect op je ademhaling en zijn ook nog eens leuk om samen te doen:

1

De B-Mind Ademhaling

De eerste oefening is zowel voor ouder als kind een hele effectieve ademtechniek. Zet een timer van vijf minuten. Begin laagdrempelig met 5 seconden inademen, 5 seconden uitademen en 5 seconden je adem inhouden. Na ongeveer twee minuten begin je een verschil merken in je lichaam en geest. Door je ademhaling op deze manier te vertragen stimuleer je het parasympathische zenuwstelsel.

Deze oefening zorgt ook voor een fijne energetische verbinding voor jullie samen!

Doe deze oefening minstens twee keer per dag, bij het ontwaken en voor het slapen gaan. Zo begin je de dag in rust en kom je ‘s avonds sneller in slaap. Het leuke hieraan is dat je samen met je kind(eren) een bepaald doel kunt stellen en dit ook samen kunt behalen! Deze oefening zorgt ook voor een fijne energetische verbinding voor jullie samen.

2

Fysieke opdrachten uitvoeren

Een andere informele manier om je ademhaling te trainen en verbeteren is door tussen de uit- en inademing fysieke oefeningen uit te voeren. Bijvoorbeeld:

  • Tel het aantal stappen dat je kind kan zetten na de uitademing en voor het
    inademen. Dit kun je spelenderwijs opbouwen, wat weer een positief effect heeft op de gezondheid van je kind!
  •  Tel het aantal seconden dat je kind in een squat positie kan zitten na de uitademing en voor de inademing. Door deze lichte inspanning wordt de
    adempauze volhouden een uitdagende oefening! Stel hierin een leuke beloning bij het behalen van een specifiek doel!

3

Beeldende oefeningen

Wat voor kinderen ook heel goed werkt is beeldend denken tijdens het beoefenen van
ademhalingsoefeningen. Visualiseer dat er een ballon wordt opgeblazen wanneer je kind
inademt naar de buik toe. Of dat er een veertje op de buik ligt die omhoog komt bij de
inademing naar de buik toe. Het is heel belangrijk dat je altijd alle ademtechnieken of
ademhalingsoefeningen door je neus uitvoert!

Je kan er niet jong genoeg mee beginnen

Onze ademhaling is ons medicijn. Door middel van een kalme neusademhaling hebben we invloed op onze fysieke, mentale en emotionele staat van zijn. Dit is heel belangrijk voor kinderen om zo vroeg mogelijk mee te krijgen. Zo zijn ze sneller in staat om bij zichzelf in te checken wat ze nodig hebben en hoe ze met bepaalde situaties om kunnen gaan. De adem is het fundament van een gezond lichaam en een gezonde geest!

Ademcoach Opleiding

KTNO geaccrediteerde opleiding
Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet