Hoe kan ik van Long COVID herstellen

Postcovidsyndroom

Postcovidsyndroom: wat is dat?

Hoe kan ademhaling mij helpen?

Postcovidsyndroom

Postcovidsyndroom: wat is dat precies en hoe kan ademhaling helpen?

We dachten de Corona (COVID) crisis inmiddels wel voorbij te zijn. Geen dramatische ‘code zwart- scenario’s’ in de ziekenhuizen meer en geen rijen voor de teststraat.

Gevaccineerd of bewust niet, het maakt de meeste mensen niet meer zoveel uit en dat maakt de maatschappij weer wat minder polariserend en dus net wat vriendelijker. En toch worden er ongelofelijk veel mensen dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van COVID. Mensen die maanden na hun besmetting nog steeds forse klachten hebben: van vermoeidheid en spierpijn tot slaapklachten. Ook bij B-Mind zien we dagelijks klanten met zogenaamde postcovidklachten. Gelukkig hebben we goed nieuws!

In het kort kunnen we stellen dat er bij veel postcovidklachten sprake is van een structurele overprikkeling van het zenuwstelsel en laat het geluk nu zijn dat we met o.a. de juiste ademhalingstechnieken deze overprikkeling heel effectief te lijf kunnen gaan!

De meest voorkomende klachten bij postcovidsyndroom zijn een verhoogde hartslag en ontstekingen in de hersenen.
Symptomen postcovidsyndroom en de gevolgen als verbetering uitblijft:

  • weinig energie (soms gaat het goed en soms helemaal niet)
  • druk op de borst
  • pijnlijk middenrif
  • verschillende soorten hoofdpijn
  • prikkelgevoelig
  • slecht slapen
  • hartslag van boven de 100 (in rust)
  • angst/paniek
  • spierpijn/gewrichtspijn
  • algehele beroerdhe

Doorgaans wordt postcovid patiënten als eerste rust voorgeschreven en als dat niet werkt wordt er vaak een uitgebreid behandelplan bij de fysiotherapeut in gang gezet.

Als verbeteringen dan uitblijven of tergend langzaam gaan, dan horen we van veel mensen dat ze ronduit moedeloos worden en vaak in de ziektewet belanden. Het ziektebeeld viel destijds vaak mee (uitzonderingen daargelaten) maar de gevolgen kunnen dus echt dramatisch zijn. Opvallend daarbij is dat vooral veel jonge mensen getroffen worden.

Herstel 80% belastbaarheid dankzij ademhalingstechnieken

Het goede nieuws is dat je met de juiste technieken weer tot een ‘belastbaarheid’ van 80% kunnen brengen. Dat is voor de gemiddelde postcovid patiënt echt een wereld van verschil. En ja, we beseffen dat we hiermee een forse claim maken. Daag ons uit zou ik zeggen!

Dankzij gerichte ademhalingstechnieken gecombineerd met andere methoden zoals de Release Methode, Epiphora en Qi Gong kunnen we de vicieuze cirkel van overprikkeling van het sympathische zenuwstelsel doorbreken. Je gaat rustiger ademhalen, je hartslag daalt, spieren ontspannen, je stress niveau daalt enorm snel en je lichaam gaat effectief werken aan herstel. En het mooie is dat patiënten al heel snel een duidelijk merkbare verbetering ervaren.

Wat kun je doen om van postcovidsyndroom te herstellen?

De behandeling van postcovidsyndroom met inzet van o.a. ademhalingstechnieken is geen doe-het-zelf aanpak. Een goede begeleiding is essentieel.

Je kunt daarom altijd contact met ons opnemen voor een vrijblijvend advies. Wat je eventueel ter voorbereiding kunt doen is je inschrijven voor ons gratis webinar ‘Master Your Breath’. Dit webinar gaat weliswaar niet specifiek over de behandeling van Covid, maar het laat je wel direct zien waarom ademhaling eigenlijk een volkomen logische behandelmethode kan zijn (een echte ‘doe’ webinar met veel interactie en oefeningen).

We nodigen je ook graag uit dit artikel te delen met vrienden en kennissen die lijden onder de gevolgen van Covid en graag geholpen worden!

Zet me op groen!

Ik kan niet meer ontspannen

Ademhaling is de enige ingang om je autonome zenuwstelsel direct te beïnvloeden ~Endotoxine onderzoek Radboud studie 2014

Als we acht weken of meer intense stress hebben ervaren kan ons systeem ‘vast’ komen te zitten. Je komt dan als het ware niet meer in de ‘UIT’ stand (parasympathicus). Dit heet ook wel de Cortison trap. Bij acute en langdurige stress produceer je cortisol dat na de stress weer wordt afgebroken. Normaal is cortisol na acht uur weer verlaagd naar het normale niveau (je maakt het bijvoorbeeld ook aan om wakker te worden). Als we langdurige stress hebben kan het zijn dat we steeds minder gevoelig worden voor cortisol en dat we het steeds meer moeten aanmaken. Waar stress normaal kortstondig is wordt het de nieuwe ‘huisstijl’. Bij kort durende stress heb je selectieve verkramping. Bij langdurige stress krijg je continue algehele ‘kramp. Eén van de onderkende symptomen is dat de hersenen hierdoor te weinig zuurstof krijgen. Je hartslag en bloeddruk zal hierdoor stijgen en vaak hoog blijven.

Je hartslag wordt geregeld door je hersenstam (reptielenbrein) en is een autonoom proces in je lichaam. Het direct sturen van je hartslag is niet mogelijk. Indirect kun je het wel beïnvloeden en vertragen. Je kunt door ademhaling een bodyscans en andere technieken ontspannen en hierdoor ook je hartslag verlagen.

Door je ademhaling op de juiste manier te vertragen (bv door de B-Mind Ademhaling) kun je binnen twee minuten je hartslag verlagen. Maar er is nog een mooie ingang en dat is spierspanning. Als je instaat bent om spierspanning los te laten zal je je lichaam ook reageren en de ‘uitstand’ kunnen activeren. Om de cirkel rond te maken, ademhaling en spierspanning zijn weer nauw met elkaar verbonden. Als je de ademhaling vertraagt en minder oppervlakkig maakt (wat overigens bij lange tijd van stress lastig kan zijn) haal je de trigger voor het ‘aanstaan’ weg.

Stress-systeem in een notendop

Alleen in rust herstelt en heelt je lichaam

Eén van de meest effectieve principe van herstel en genezing is RUST. Als je in rust bent herstellen cellen, blijft je lichaam vitaal en gezond en kun je geluk en ontspanning ervaren. Maar rust kan soms heel ver weg voelen. Een belangrijke reden hiervoor is vaak stress. Dit kan mentale stress zijn maar ook fysieke stress. Mentale of fysieke stress kan ons lichaam ‘aanzetten’ wat in vaktermen orthosympathisch heet. Als het lichaam in de ‘aanstand’ komt wordt het orthosympatisch systeem actief. Het is een stelsel dat voorrang krijgt op andere elementaire functies zoals spijsvertering en herstel. Het reageert veelal direct via het ruggenmerg en ons zenuwstelsel. De voornaamste  stresshormonen zijn adrenaline, noradrenaline en cortisol. Adrenaline mag je zien als de aanjager van ons systeem en cortisol meer als de bezemwagen. Het stresssysteem maakt ons effectief (als de situatie er om vraag). Het beschermt ons door in een split second het lichaam te mobiliseren om te vechten, te vluchten (of te bevriezen). Als de stress voorbij is zal het lichaam in ongeveer twee uur de adrenaline afbreken. Cortisol is pas na ongeveer acht uur afgebroken.

 

Als je lichaam 'aanstaat' zonder dat je in levensgevaar bent dan kan dit heel intens en naar voelen maar het kan ook heel prettig zijn. Denk aan intens sporten of parachute springen.Korte tijd 'aanstaan' is effectief voor vitaliteit. Het wordt pas een probleem als we langere tijd 'aanstaan'.

De tegenhanger van het ‘aanstaan’ is ‘uitstaan’ mag je zien als ontspanning of gemiddelde rust. Het stresssysteem is een complex systeem dat zowel via ons zenuwstelsel als hormonaal gestuurd wordt. Bij de ‘uitstand’ is het parasympatisch systeem actief. Dit stelsel is hormonaal geregeld (via hormonen die in het bloed komen). Het is trager en heeft als doel om de effecten van de ‘aanstand’ te herstellen en het lichaam te voorzien van de juiste bouwstenen en voedingsstoffen. Zo stopt bij acute stress bv je spijsvertering, verstart je middenrif, spannen je spieren aan, gaat je hartslag omhoog, stoppen je speekselklieren etc.

Een mooie verhouding van ‘aanstaan’ versus ‘uitstaan’ is de 80/20 regel. Als je zorgt dat je 80% van de tijd ‘uitstaat’ dan waarborg je vitaliteit en gezond oud worden. Mijn vuistregel is dat je vijf uur per dag stress mag hebben als je de andere 19 uur maar ‘uitstaat’ en in RUST bent. AAN en UIT dus.

Interessant om te weten:

1. De activatierespons en de ontspanningsrespons kunnen NOOIT samen in werking zijn
2. De symptomen van deze reacties zijn met elkaar verbonden

 

Belangrijk om te beseffen is dat als je bewust de ontspanningsrespons kan activeren dan zal de activatierespons verdwijnen EN als jij één van de verschijnselen van de ontspanningsrespons kan opwekken dan volgen automatisch alle andere! Bv. bij het stijgen van je bloeddruk stijgt ook je hartslag, je spierspanning, je ademhaling… Maar ook omgekeerd: als je ademhaling laat zakken dan zakt ook je bloeddruk, je hartslag, spierspanning etc.

Masterclass

Release
Methode®

“De Release Methode richt zich op de belangrijkste zenuw in je lichaam: De Nervus vagus als gids

Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet