Zo moet je niet ademen | B-Mind

VEEL GEMAAKTE ADEM FOUT

Drie belangrijke tips!

In dit artikel wordt uiteengezet op welke manier je in rust op een verantwoorde manier ademhaalt

Vrijdagavond, zeven uur: yogales. We zitten midden in een geleide meditatie als ik het weer hoor: “adem diep vanuit je buik”. Ook in meditatieapps hoor ik het regelmatig voorbij komen. Ik focus op mijn buik en beweeg ‘m op en neer. Doe ik dit wel goed zo?
Kortgezegd: nee. De fout is dat je er dan teveel nadruk op gaat leggen. Je kunt je buikspieren gebruiken, maar dat zegt niets over je ademhaling. Probeer maar eens: leg je hand op je buik en duw je buik naar binnen en buiten. Adem je nu anders? Waarschijnlijk niet.

Er bestaan veel misconcepten over een goede ademhaling. Dat een goede ademhaling belangrijk is, weten we (bijna) allemaal. Maar hoe doe je dit dan precies? In dit artikel wordt uiteengezet op welke manier je in rust op een verantwoorde manier ademhaalt.

  1. Ontspan je buik(spieren)
    Zorg dat je buik ‘soepelzacht’ is – dat wil zeggen: breng je buik in de ontspanning. Je kunt dit oefenen door in je handpalm te blazen -alsof je krachtig een ballon opblaast- en vervolgens los te laten. Je voelt (en ziet!) je buik ontspannen. Doe dit meerdere keren per dag. Zet als geheugensteun ergens een voorwerp, zoals een poppetje, neer die jou laat herinneren aan deze oefening.
    Een andere oefening: ga liggen en leg een woorden-/wetboek, sixpack bier of je konijn op je buik. Let op wat er gebeurt. Dit helpt jou om te voelen dat je middenrif het werk doet en niet je buikspieren.

  2. Houd je schouders, borst(kas), rugspieren en schuine buikspieren stil
    Beweeg deze niet. Je middenrif, de belangrijkste ademhalingsspier onder je borst, doet het werk. Ga niet op zoek naar een diepe ademhaling, maar ga op zoek naar een soepel en goedwerkend middenrif. Later in deze blogreeks wordt hier dieper op ingegaan.

  3. Adem niet te vaak en niet te lang uit
    Het langer uitademen triggert je parasympathicus – het zenuwstelsel dat je lichaam tot rust brengt. Doe je dit te vaak, dan gooit dit je gaswisseling overhoop. Je neemt hierdoor zuurstof minder goed op. Je kunt deze manier overigens wel goed toepassen als je gestrest bent of in een ijsbad gaat zitten.
Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet