Bio or NOT | B-Mind

Bio or NOT

The greatest medicine of all is to teach people how not to need it.

Wat is dan toch die goede voeding?

B-Mind Bio OR NOT - balansIk eet alle groenten rauw want dan haalt mijn lichaam de maximale vitaminen uit de groenten en dat is pas goed! Nee hoor, dan kan je lichaam niet alle bouwstoffen uit de groenten halen want wij missen enzymen om alle plantencellen volledig af te breken…. Wel nee, roept een ander: “iedere zelf respecterende voedingsdeskundige weet toch dat je groenten moet koken”! Mooie discussies zijn dit. Wat is nu waar? Mijn stelling is dat ze allebei gelijk hebben.
Laten we nog eens een andere insteek proberen. Mijn gezondheid gaat met sprongen vooruit want ik eet alles biologisch. Wat een onzin roept weer een ander. Biologisch is maar een marketingkreet waar de supermarkten handig op inspelen. De schappen staan vol met biologische produkten waarbij de klant denkt: ‘ooo het is bio…. dan is het beter”! Veel beter….. toch? Ook hier hebben de voor en tegens weer beide een stukje van de waarheid. Laat ik een klein voorbeeldje geven: Bio chocopasta vergeleken met niet bio chocopasta. De conclusie: de niet biologische bevatte meer cacao (wat mijns inziens beter is) en het enige verschil was, dat de bio op basis van rietsuiker was en de niet bio op basis van kristalsuiker. Zowel gewone suiker als rietsuiker zijn geraffineerd wat inhoudt dat ze chemisch bewerkt zijn, alleen bevat rietsuiker een minimale hoeveelheid mineralen.

Laten we vooral niet pretenderen dat supermarkten als doel hebben om onze gezondheid te verbeteren…

Nog wat feitjes over bio:

  • Er mogen verschillende E nummers zitten in bio producten
  • Antibiotica in bio vlees is toegestaan
  • Bestrijdingsmiddellen mogen ook voor bio producten gebruikt worden (alleen niet chemisch)
  • Bio vleesproducten bevatten vaak meer parasieten en bacteriën
  • Bio producten zijn vaak samengesteld uit bio en niet bio (met maar een klein percentage bio ingredienten).

Ondanks het feit dat bio niet altijd gezonder is heeft biologisch eten wel duidelijk minder resten van bestrijdingsmiddelen, bevat bio groenten minder nitraat, en zit er bv minder antibiotica in het vlees. Het voedingcentrum roept in ieder geval dat biologisch net zo gezond is als ‘standaard’ producten.

Het is vaak lastig om in te schatten wat men qua gezonde voeding kan of moet geloven. Ik heb het dan nog niet gehad over bv hoe vaak je moet eten op een dag, is powerfood nu eigenlijk goed, dagelijks vitaminen preparaten slikken of juist niet…. etc.
Geïnteresseerd in voeding en wil je meer weten? Kom naar onze voedingsworkshop:STREETWISE MET VOEDING!!

Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet