Over een goede ademhaling is veel te vertellen. Veel meer dan ik in een e-book kan plaatsen, maar laten we basaal beginnen en een belangrijke bouwsteen leggen. Een goede ademhaling gebeurt namelijk vanuit je middenrif. Maar: wat is het middenrif? In mijn workshops laat ik deelnemers dit middels verschillende oefeningen voelen en ervaren. Ademhaling gebeurt automatisch (wat in veel gevallen ook fijn is), maar daardoor is het ook niet vanzelfsprekend dat we alle spieren die betrokken zijn bij de ademhaling goed kunnen voelen.
De belangrijkste spier bij ademhaling is het diafragma (middenrif). Het middenrif is de scheiding tussen de buik- en borstholte. Naast het middenrif spelen andere spieren ook een rol, zoals de tussenribspieren, de rectus abdonimus, de traversus abdonimus en verschillende rugspieren.
Je middenrifpezenplaat/-spier wordt bij je inademing naar beneden getrokken. Bij de uitademing wordt die kracht losgelaten en veert je middenrif weer (langzaam) terug naar zijn ontspannen situatie (koepelvorm). Hoe meer spanning er op je middenrif staat (veelal door stress) des te vlakker ga je ademhalen. Je middenrif zal bij te veel spanning zijn flexibiliteit verliezen. Na minimaal acht weken stress lukt het je lichaam vaak niet meer om die ontspannen stand weer te bereiken.
Het goede nieuws is: hier kunnen we iets aan doen!