Wat is de PSOAS spier en waarom is deze belangrijk | B-Mind

Wat is de Psoas spier?

Waarom is deze zo belangrijk
voor een stressvrij leven?

Herken je de volgende klachten: rugpijn, onverklaarbare buikpijn, heupklachten, liespijn, geblokkeerde ademhaling, obstipatie of darmklachten. Vaak worden deze klachten niet serieus genomen of verder uitgezocht. Maar wat als deze klachten kunnen komen door een strakke PSOAS spier?

Waar zit de psoas spier?

Wist je dat de psoas spier de eerste spier is die bij ons als foetus ontstaat? De psoas spier is een van de belangrijkste spieren die we hebben. De psoas spier is namelijk de enige spier die ons boven- en onderlichaam met elkaar verbindt.

psoas spier

De psoas spier loopt van de binnenkant van je bovenbenen, door je bekken langs je onderrug. Daar hecht de spier zich aan het middenrif. 

De psoas spier is de sterkste heupbuiger die we hebben. De spier kantelt de bekken en strekt de onderrug. Daarnaast is de psoas spier ook verbonden aan verschillende organen, zoals: de nieren, urineleiders, delen van de dikke darm en onze genitaliën.

Psoas spier en onze stressreactie

Het gehele lichaam is een weerspiegeling van onze ziel, ons innerlijke welzijn. Het lichaam vertelt, vaak eerlijker dan we zelf willen toegeven, hoe we in het leven staan. Dit is de reden dat deze spier ook wel de ‘spier van de ziel’ wordt genoemd. De psoas spier is daarnaast gekoppeld aan de autonome reactie van het lichaam op stress. Bij heftige stress, emoties of trauma spannen we de spier automatisch (en voornamelijk onbewust) aan, om ons lichaam in een onveilige situatie te beschermen.

"De PSOAS spier wordt ook wel de spier van de ziel genoemd"

Op het moment dat je zenuwstelsel registreert dat je niet meer veilig bent, zorgt het lichaam ervoor dat je snel actie kunt ondernemen. Er worden vliegensvlug processen in het lichaam geactiveerd zoals: verhogen van de bloeddruk en hartslag, het stijgen van spierspanning en het vergroten van je pupillen. De meest primitieve vluchtreactie is om je op te rollen in een foetushouding, om zo je interne organen te beschermen. Het is de psoas spier die deze reflexreacties razendsnel uitvoeren.

Chronische stress

Deze reflexreactie komt vast wel eens voor in je leven wanneer je erg schrikt of zelfs een keer bent aangevallen, maar over het algemeen is dit niet het soort stress waar we dagelijks mee te maken krijgen. De stress waar we wel dagelijks mee te maken krijgen komt door werkdruk, relatieproblemen, onverwerkte trauma’s en negatieve emoties.

Dit soort stress die langdurig aanhoudt activeert ook het autonome zenuwstelsel. Hierdoor staat het lichaam continu in een staat van paraatheid en resulteert dit uiteindelijk in een chronische staat van alertheid in het lichaam. De psoas spier is dus altijd alert, en dit zorgt voor opgebouwde spanning in de spier. 

"Omdat niet veel mensen op de hoogte zijn van hun psoas spier, wordt deze spier bijna nooit ontladen. En dit zorgt weer voor een vicieuze cirkel van lichamelijk ongemak en chronische stress."

Psoas spier ontspannen

Nu je weet wat de psoas spier is en waarom deze spier zo belangrijk is, gaan we kijken naar manieren om deze te ontladen. Er zijn verschillende manieren om de psoas spier te ontspannen, dit zijn onze favoriete manieren:

1 Maak een lange wandeling waarbij je lichtjes je buik- en bilspieren aanspant tijdens het lopen. Dit is een laagdrempelige manier om spanning uit de psoas spier te halen.

2 Probeer niet te lang achter elkaar te zitten. Probeer ieder uur even op te staan en kort te lopen (naar de theekoker of om uit het raam te kijken).

3 Ga op de grond liggen met je benen in een hoek van 90 graden op een stoel. Leg een kussentje of boek op je buik en adem 5 seconden in door je neus naar je buik. Adem daarna 5 seconden uit door je neus. Let erop dat je buik omhoog gaat tijdens deze oefening, niet je borst.

4 Laat je emoties vrij op een manier die voor jou prettig is. Opgekropte emoties en trauma zet spanning op je psoas spier. Doorvoel je emoties, hoe onprettig ze soms ook zijn. Wanneer je emoties onderdrukt, is het net als een badeendje dat je onder water probeert te houden. Op een gegeven moment moet ie toch naar boven komen, zo ook je emoties.

5 Volg de Masterclass Release Methode van B-Mind. De Masterclass Release Methode helpt je lichaam weer ontspannen, waardoor je lichaam kan herstellen. Tijdens deze workshop leer je hoe je de psoas spier effectief kunt ontladen.

Ademcoach Opleiding

KTNO geaccrediteerde opleiding
Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet