Detox afronding - De leverkuur | B-Mind

Detox afronding – De leverkuur

“You don’t always need a plan. Sometimes you just need to breathe, trust, let go, and see what happens.” ~Mandy Hale

Is het top of flop?

B-mind detoxWat ging er ook alweer aan vooraf?
Het volgen van de leverkuur zag ik als een afronding van een jaar detoxen. De belangrijkste aspecten van mijn detox waren de Citroensapkuur, Parasietenkuur en nu dus de leverkuur. De citroensapkuur van 10 dagen heeft de meeste sporen/indrukken nagelaten en die heb ik, achteraf gezien, toch wat onderschat. Met name de 10 dagen opbouw na 10 dagen vasten. Ik heb nog wel eens aan Michael Boogerd gedacht in zijn overwinning op La Plagne (24 juli 2002) een supporter had geroepen: “nog 1 kilometer Michael, je bent er bijna!”. Met de mindset op 1000 meter greep Michael naar alle reserves die hij had totdat hij opeens het punt: nog 2 km passeerde! In een interview, jaren later, vertelt Michael dat hij dit geestelijk bijna niet meer verwerkt kreeg. Feitelijk is de citroensapkuur 20 dagen vasten en dan is de mindset toch wel anders….
Na de citroensapkuur heb ik heel bewust mijn darmflora waar opgebouwd. Groenten van het land en de beste producten die ik maar kon vinden. Na voldoende tijd te hebben genomen voor lichamelijk herstel heb ik vervolgens de parasietenkuur gedaan. Over de parasietenkuur heb ik nog geen uitgesproken mening… Opmerkelijk effect van deze kuur is voor mij dat ik sinds de kuur weer spierpijn ervaar. Ik heb jarenlang geen spierpijn gehad; hoe intensief ik ook sportte. Nooit een verklaring voor gehad. Mogelijk toch een te grote verzuring gehad… Alle kuren hebben dus een bijdrage gehad, geestelijk of lichamelijk. Zo komen we dus sterk en gezond aan bij de leverkuur. 😉
De voorbereiding:
B-Mind_Balance_Leverkuur_Voeding_PlantaardigDe voorbereiding bestond uit het volgen van een plantaardig dieet aangevuld met een liter appelsap per dag. . Het plantaardige dieet (wat gewoon een ander woord voor veganistisch is) inspireerde me om weer eens anders te eten. Nu geloof ik überhaupt dat een van de beste voedingsadviezen het AFWISSELING van eten betreft, dus dit paste daar weer prima in. 🙂 Lastig vond ik het missen van mijn eitje zo nu en dan en visgerechten. Verder was het voor mij prima te doen omdat veel aspecten van het ‘dieet’ al standaard in mijn voedingspatroon zaten. Om de kuur nog wat te versterken heb ik geen koffie gedronken. Al met al was dit voor mij dus prima te doen alleen het drinken van een liter appelsap begon gaande weg wat vervelend te worden (kreeg er hoofdpijn van). Hoofdpijn is altijd een waardevol signaal van het lichaam…. maar even bewust genegeerd.
Na de 5 dagen diëten kwam de laatste dag waarbij een duidelijk schema hoort. Een licht ontbijt van bv hamermout is toegestaan. Geen olie, noten, koffie, kruiden etc (belastende voeding voor lever of gal) mag genuttigd worden. Na 14:00 mag je überhaupt niet meer eten of drinken. Om 18:00 mag je een groot glas Magnesiumsulfaat drinken (bitterzout) dat helpt om gal en lever nog verder ‘open’ te zetten zodat de steentjes afgevoerd kunnen worden. Om 20:00 volgde het tweede glas en om 22:00 een extra groot glas met olie en grapfruitsap dat in 1x opgedronken mag worden (of binnen 5 minuten). Zie voor het hele schema: Leverkuur van Dr Moritz
Hoe heb ik dit ervaren?
B-Mind_Balance_Coaching_Leverkuur-VerschilHet effect van het drinken van bitterzout was meteen merkbaar in mijn lichaam. Ik werd er erg moe van en een beetje misselijk. Om 20:00 ben ik op de bank gaan liggen en een filmpje gaan kijken om de tijd te ‘doden’ ik wilde het liefst gaan slapen. Toen het 22:00 uur was en ik het finale drankje mocht drinken ervaarde ik wel enige spanning. Wat zou dit toch gaan brengen… Waar was ik toch weer aan begonnen. Het deed me deugd dat een goede vriendin op hetzelfde moment bezig was met de kuur en ik een appje kon sturen met: “Glas 3 geactiveerd!”. 🙂 Sterk dat er meerdere mensen zo gek zijn. De intentie was dat we met een groepje van 4 mensen deze kuur zouden volgen maar gaande de week waren we al 2 personen ‘kwijt’ geraakt… Mooi bijeffect van de voorbereiding was in ieder geval dat de meeste afvielen; dat vonden ze blijkbaar voldoende resultaat. :).

BMind-Leverkuur-galstenen-balansMaar goed, na het drinken van glas 3 (olie en grapfruit) moest je meteen gaan liggen zodat je lever en gal een enorme impuls krijgen om de ‘steentjes’ af te voeren. Sommigen mensen geven zelfs aan de steentje te voelen vallen. Dat was bij mij niet het geval. Ik viel bijna meteen in slaap en werd de volgende ochtend wakker…. Een aantal rondes toilet volgden en inderdaad precies zoals geschetst vond ik erwtjes in de wc-pot. Als je al niet gelooft in de kuur wat was dit dan? Alleen verharde olijfolie? Dat geloof ik niet. Er moest toch wel iets gezuiverd zijn… Dezelfde middag sprak ik de vriendin die verklaarde zichzelf erg ‘zuiver’ te voelen. Wellicht is dat mindset maar ik ervaarde hetzelfde. Dat het btw zo geruisloos verliep, als beschreven bij mij en de vriendin, is echter niet altijd het geval. Blijkbaar kun je je er ook behoorlijk ziek van voelen….De dag erna stond ze te stuiteren van de energie, hetgeen ik niet zo ervaarde. Gaande de week nam de energie wel toe en als ik terugkijk dan lijkt me deze detox toch een aanbevelingswaardige kuur. Mijn lever en gal hebben duidelijk de ideale omstandigheden gehad om te zuiveren. Geen belasting van alcohol, voeding of toxische stoffen. Appelsap dat alles losweekte en olijfolie als aftopper om afval af te voeren. Om het enthousiasme toch even te temperen stel Moritz helaas dat je deze kuur nog 5 keer mag herhalen voor optimaal resultaat. Op naar ronde 2. 🙂 Niet gehinderd door critici zeg ik TOP.
Lees ook mijn blog: De Leverkuur.

Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet