Op speciaal verzoek van deelnemers plaats ik het recept van een salade (een recept van Floor Smit) dat we onlangs gebruikte bij één van onze lunches.
Floriaanse Bulgur Salade voor 4 personen
Benodigdheden:
- 1 courgette
- 1 aubergine
- cocosvet om mee te bakken
- 100 gram donkere bulgur
- rozijnen (een handvol)
- 1 limoen
- verse munt (een handvol)
- koriander (een handvol)
- 2 theelepels kaneel
- peper & zout
- 2 avocado’s
- 1 granaatappel of een doosje granaatappelpitjes van de Albert Heijn
- gezouten geroosterde amandelen
Aan de slag!
- Doe de bulgur in een hele grote schaal of in 2 kleine schalen
- Kook water en voeg dit toe aan de bulgur, zodat er een cm water boven de bulgur blijft staan. Doe een deksel of bord erop en laat dit zo 20 minuten staan. Zet de wekker.
- Snijd de courgette in kleine stukjes (in de lengte door de midden, dan nog een keer in de lengte door de midden en dan in stukjes). Doe hetzelfde met de aubergine.
- Zet een grote koekenpan of wokpan op een matig vuur en laat deze eerst goed warm worden. Gooi er dan een eetlepel cocosvet in. Laat dit smelten en doe de courgette in de pan. Keer regelmatig om en haal uit de pan als de courgette stukjes goudbruin zijn en laat ze afkoelen in een schaal.
- Dan is de aubergine aan de beurt. Weer een lepel cocosvet in de pan en bakken. Kijk uit, de aubergine wordt eerder zwart, dus zet het vuur niet te hoog. Laat de aubergine dan afkoelen in een andere bak.
- Dan zal ongeveer je wekker gaan en heeft de bulgur even aandacht nodig.
- Proef de bulgur. Het mag niet te hard zijn, maar ook niet waterig. Voeg de rozijnen toe. Snijd de limoen doormidden en knijp een halve limoen uit boven. Kijk na 5 minuten even of je eventueel nog wat gekookt water toe moet voegen.
- Hak de munt in kleine stukjes en doe dit in een bakje. Hak dan de koriander in kleine stukjes. Houd de koriander apart als je niet zeker weet of koriander-haters hebt die mee-eten. Voor sommige mensen smaakt koriander naar zeep en dat zou de hele maaltijd voor ze verpesten.
- Dan gaat het feest verder. De courgette en aubergine kunnen bij de bulgur. Roer ze lekker door de bulgur heen, samen met de munt en (na een check:)) de koriander. Voeg 2 eetlepels kaneel toe en naar smaak peper en zout. Proef ook of je er nog wat limoen aan toe wil voegen om het iets zuurder te maken. Dit is aan de kok natuurlijk, smaken verschillen.
- Dan mag je de granaatappel gaan ontleden. Je kunt de granaatappel doormidden snijden en met een pollepel de pitjes eruit slaan. Op YouTube staan nog meer methoden om de pitjes handig uit de granaatappel te krijgen. Een doosje granaatappelpitjes van de Albert Heijn kan natuurlijk ook. Persoonlijk zou ik niet voor de diepvriesversie gaan. Bewaar de granaatappelpitjes in een afgedekt bakje.
- Net voor het opdienen van het gerecht snijd je de avocado’s in stukjes. Deze leg je op de bulgur, samen met de granaatappelpitjes. Strooi vervolgens royaal met geroosterde gezouten amandelen.
Voilà, smakelijk eten!
Wil je onze lunch eens ervaren?
Doe mee met een van onze trainingen:
Dit is een recept van Floor Smit.