Wat is Hypnobirthing?

en de verrassende reden waarom het zo veelbelovend is!

Ruim 30 jaar geleden ontdekte de Amerikaanse hypnotherapeut Marie Mongan bij haar zwangere cliënten dat ze behoefte hadden aan een andere manier van bevallen. Een manier waarbij ze zelf meer controle hadden tijdens hun bevalling, door te vertrouwen op de wijsheid en kracht van hun eigen lichaam. Met haar jarenlange kennis en ervaring ontwikkelde Mongan de methode Hypnobirthing. Maar wat is Hypnobirthing en hoe werkt het precies?

Wat is Hypnobirthing?

Hypnobirthing is een methode die vrouwen begeleidt en voorbereid om op een vredige en geheel persoonlijke manier te bevallen. Deze wetenschappelijk bewezen techniek werkt zowel op psychisch als fysiek niveau, voor de toekomstige moeder, haar geboortepartner en de pasgeboren baby. Deze techniek is toepasbaar op welke locatie dan ook, in het ziekenhuis, thuis of in een geboortecentrum.

Door de combinatie van zelfhypnose, ademhalingstechnieken, visualisaties en ontspanningsoefeningen raak je in een bepaalde trance-staat. Hierdoor is het makkelijker om je tijdens de bevalling compleet op jezelf te focussen. Zo weet én voel je wat jouw lichaam nodig heeft, waardoor de bevalling relaxter en comfortabeler verloopt. Pijn en stress worden zelfs als minder hevig ervaren.

Welke rol speelt ademhaling bij bevallen?

Je zult vast wel de beelden kennen van puffende en schreeuwende vrouwen. Vergeet dit! Het is heel belangrijk om ten alle tijden juist rustig door je neus te ademen. Diep ademhalen om meer zuurstof binnen te krijgen is een misvatting. Dit geldt trouwens niet alleen bij de bevalling, maar ook tijdens sporten en het ‘gewone’ dagelijkse leven. Door een diepe of snelle ademhaling stoot je namelijk te veel koolzuurgas uit, waardoor de zuurgraad van je bloed negatief wordt beïnvloed. Dit wordt het Bohr effect genoemd. Je lichaam schiet dan in de kramp, met alle gevolgen van dien.

Diep ademhalen om meer zuurstof binnen te krijgen is een misvatting.

Rustig in en uit ademen door je neus zorgt voor een ontspannend effect op je spieren, cellen, weefsels en organen. Met een rustige neusademhaling kan je ook op elk gewenst moment je fysieke, mentale en emotionele staat veranderen. De kracht van je eigen ademhaling is een effectieve manier om angstklachten te verminderen, niet geheel onbelangrijk tijdens het bevallen.

Welke verschillen zijn er tussen een geboorte met of zonder Hypnobirthing?

Een verkeerde ademhaling (door de mond, te snel of te diep ademen) veroorzaakt meer dan 300 verschillende gezondheidsklachten, zoals astma, migraine en een verhoogde bloeddruk. Je begrijpt het, deze klachten zijn niet bevorderend tijdens een zwangerschap. Om deze klachten te verminderen of voorkomen is een gebalanceerde gaswisseling tussen zuurstof en koolzuurgas heel belangrijk.

Een verkeerde ademhaling veroorzaakt meer dan 300 verschillende gezondheidsklachten.

Door een kalme neusademhaling en effectieve ademhalingsoefeningen ervaar je minder stress en kun je zo pijn- en angstklachten verminderen. Hierdoor voel je goed aan in je lichaam wat het nodig heeft en je begrijpt daarnaast ook waarom het dit nodig heeft. Zo kan een geboorte een stuk comfortabeler en vlotter gaan en kan je je zelfs na de geboorte een stuk energieker en bewuster voelen.

Voordelen van Hypnobirthing

Hypnobirthing heeft verschillende voordelen die worden ervaren tijdens de zwangerschap, de geboorte en zelfs tijdens het ouderschap. Een van de meest voorkomende redenen dat toekomstige moeders deze methode toepassen is zonder angst bevallen. Angst is namelijk de grootste aanstichter van een geboortetrauma. De combinatie van angst en pijn zorgt ervoor dat toekomstige ouders eventueel sneller bepaalde interventies accepteren, die op hun beurt kunnen leiden tot gevoelens van teleurstelling, falen en trauma.

Hypnobirthing is een methode die de toekomstige ouders veel zelfvertrouwen geeft.

De meest voorkomende voordelen op een rijtje:

  • Minder angst voor de aankomende bevalling
  • Minder ingrepen en operatieve geboortes
  • Weinig tot geen gebruik van pijnstillers tijdens de geboorte
  • Een kortere latente- en actieve ontsluitingsfase
  • Minder kans op een vroeggeboorte of een baby met een laag geboortegewicht
  • Alerte baby’s die gelijk aan de borstvoeding gaan
  • Minder gevallen van postpartum depressie
  • Baby’s met een hogere APGAR score dan gemiddeld

Natuurlijk is elke zwangerschap uniek, daarom is het belangrijk om van te voren goed advies in te winnen bij iemand die verstand van Hypnobirthing heeft. Ook omdat een verkeerde ademhaling je lichaam kan ontregelen, wat nadelige gevolgen heeft tijdens de bevalling. Via Google kun je een gecertificeerde Hypnobirthing coach vinden. Of neem eens een kijkje op adem.nl voor een ademcoach op onze website om je adempatroon te verbeteren!

Scroll naar boven
Meet je klachten
Jerome Wehrens in Balans
Mis mijn nieuwsbrief niet