Wat is Qi Gong? | B-Mind

Wat is Qi Gong?

Qi Gong is een onderdeel van de Chinese bewegingsleer, die men zich aanleert, om de lichamelijke en geestelijk gezondheid te behouden en te verbeteren.

qi-words
Qi Gong oefeningen zijn meestal op zichzelf staande oefeningen waarbij men de lichaamsdelen volgens een voorgeschreven patroon beweegt, en deze bewegingen enige malen herhaalt, alvorens men naar een volgende beweging overstapt. Een oefening kan ook statisch zijn waarbij een staande of zittende houding langere tijd wordt aangehouden. Verder wordt de nadruk gelegd op ademhalingsoefeningen.


Het herhaaldelijk bewegen en correct ademhalen dient ter bevordering van de stroming van Qi (levensenergie) in het lichaam. Elk lichaamdeel (met de nadruk op interne organen) wordt geacht een zekere mate van Qi te hebben. De Qi in alle lichaamsdelen is, als deze gezond zijn, in balans. Door uitvoeren van Qi Gong-oefeningen werkt men om de balans te onderhouden of te herstellen.

qi_gong1

Wat is Qi?
Qi wordt vertaald in het westen naar energie,maar voor de Chinezen is het veel meer. Een oud gezegde geeft uitleg..

Je kunt drie maanden zonder eten, drie dagen zonder water en drie minuten zonder zuurstof, maar je kunt geen seconde zonder Qi

De traditionele Chinese geneeskunde vertelt ons dat er natuurlijke patronen van Qi met het lichaam geassocieerd zijn en dat Qi in kanalen, die meridianen heten, circuleert. Symptomen van diverse ziekten worden vaak gezien als een verstoring of ongebalanceerde beweging van Qi door deze meridianen, of het uit balans zijn van Qi in de diverse organen. De traditionele Chinese geneeskunst probeert deze verstoringen tegen te gaan door de stroom van Qi door het lichaam aan te passen en maakt hierbij gebruik van diverse therapeutische technieken. Voorbeelden van dergelijke technieken zijn Tai Chi, Qi Gong, kruidengeneeskunde, diëten en acupunctuur.

Historie:
De Communistische partij van China vond Qi Gong een vorm van hekserij en heeft het, na het uitroepen van de Volksrepubliek China (1942), verboden. In de tachtiger jaren van de vorige eeuw vond er een ware revival plaats van Qi Gong. Inmiddels wordt Qi Gong als een integrale component binnen de Traditionele Chinese Geneeskunst (TCM) gebruikt in ziekenhuizen om pijn te bestrijden en chronische problemen te bestrijden zoals hartziekten, tuberculose, artritis, astma, bronchitis, hepatitis, gezwellen, zenuwziekten en hoge bloeddruk om er maar een paar te noemen. Er zijn door de overheid gesponsorde Qi Gong onderzoekinstituten in bijna elke grote Chinese stad en er zijn vele wetenschappelijke tijdschriften over Qi Gong. Met deze zelf regulerende therapie kan je gewone klachten genezen zoals hoofdpijn, rugpijn, slechte bloedsomloop, slapeloosheid, depressies, maagklachten, chronische vermoeidheid en evenwicht stoornissen.

Blijf fit met Qi Gong:
Qi Gong krijgt sinds kort steeds meer erkenning in het westen getuige recente televisie documentaires en het verschijnen van een groot aantal boeken en publicaties. Qi Gong wordt in China gezien als ‘acupunctuur zonder naalden’ en met de huidige acceptatie van acupunctuur zou er wel eens een grote toename van Qi Gong in het westen te verwachten zijn.

Miljoenen mensen over de hele wereld beoefenen Qi Gong met veel plezier. Qi Gong is een aangename manier om fit te blijven, stress te verminderen, aan flexibiliteit en jeugdigheid te winnen, en een positieve mentale attitude te ontwikkelen.

Bron: Qi Gong

Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet