Wetenschappelijke bewijzen Buteyko | B-Mind

Buteyko als grote onbekende...

Er wordt gezegd: ‘Adem diep, dan krijg je meer zuurstof’… Maar in werkelijkheid werkt het precies andersom!
– Konstantin Pavlovich Buteyko

BUTEYKO METHODE
De Buteyko ademhalingstechniek is vernoemd naar Konstantin Pavlovich Buteyko, voormalig fysioloog en arts uit de Oekraïne
B Mind Konstantijn Buteyko
MEDISCH ERKEND
De Buteyko Methode wordt in verschillende landen zoals Rusland, Australie en Groot-Brittannië medisch aanbevolen en erkend.
Buteyko een wetenschappelijk bewezen methode
Verwijzingen naar wetenschappelijke tests en onderzoeken:
 • In 1958 deed Buteyko een grootschalig onderzoek met astmatische kinderen in een ziekenhuis in Moskou. Dit leidde tot de officiële erkenning van zijn methode door het Russische ministerie van Volksgezondheid.
 • In 1968 vond de eerste officiële Buteyko goedkeuringstest bij de behandeling van bronchiale astma plaats. Dat gebeurde in het Instituut van Longziekten in Leningrad. Bij 95% van de patiënten werd een positief resultaat van de Buteyko-methode op hun astmatische aandoening geconstateerd.
 • Diverse onderzoeken in 1995 (Mater Hospital, Brisbane, Australië) 2002 (Glasgow, Groot-Brittannië), 2003 (Gisborne Hospital, Nieuw Zeeland) en 2008 (University of Calgary, Canada) tonen aan dat de behoefte aan bronchiënverwijdende medicijnen bij astmapatiënten binnen een week gemiddeld met 90% daalt dankzij de Buteyko methode.
 • Een onderzoek naar de wetenschappelijke houdbaarheid van de Buteyko ademhalingstechniek bij astmapatiënten door F.E. Langendam in Maart 2003 (Rijksuniversiteit Groningen)
 • Sinds 1991 wordt in Australië uitvoerig wetenschappelijk onderzoek naar de Buteyko methode gedaan:
   • Uit onderzoek in 2006 bleek dat na 12 weken Buteyko oefeningen, 86% minder gebruik werd gemaakt van luchtwegverwijderaars en 50% minder gebruik van ontstekingsremmers. Zie ‘A qualitative Study’
   • Het Ministerie van Volksgezondheid in Australië heeft de Buteyko methode als officiële medische behandeling opgenomen in het programma van de Allied Health Professionals (AHP). Huisartsen in Australië verwijzen patiënten met hypeventilatieklachten in de meeste gevallen als direct naar een Buteyko therapeut.
 • Peter Kolb is biomedisch ingenieur in Australië en schreef verscheidene wetenschappelijke documenten op het gebied van chronische hyperventilatie en astma in relatie tot de Buteyko methode.
 • Onderzoek naar de vorderingen van Konstantin Buteyko.  De relatie tussen de tijd van het inhouden van de adem en End tidal CO₂ (niveau van CO₂ in de adem aan het einde van de expiratie) en andere voorgestelde maatregelen van disfunctionele ademhaling. Rosabla Courtney en Marc Cohen. The Journal of Alternative and Complementary Medicine (2008).
 • In Groot-Brittannië wordt officieel toestemming verleend aan gezondheidsspecialisten om de Buteyko methode aan te bevelen om astmasymptomen te beheersen. Dit gebeurt volgens de “The British Guideline on the Management of Asthma” (2016).
 • Rol van de Buteyko methode met astmatici met nasale symptomen. 2013, April.

Krijg grip en rust

checkmark icon Interactieve ONLINE training van 5 uur (45 filmpjes)
checkmark icon Geen wachttijden, direct starten
checkmark icon Volg de cursus wanneer het jou uitkomt, in jou tempo
checkmark icon Krijg via het platform antwoord op al jouw vragen
checkmark icon INCLUSIEF handige app voor je telefoon

NIET GOED GELD TERUG

Tijdelijke aanbieding van €250 voor €225

*Gebruik de kortingscode: adem040

Wat is Buteyko

De Buteyko methode is een ademhalingstechniek welke tegengesteld is aan conventionele benaderingen (meer of diep ademen). De kern van de Buteyko methode is minder te ademen door de ademhalingsspieren in de borstkas en het middenrif te ontspannen.

B Mind diaphragm anatomy 1
B Mind Buteyko aandoeningen

Voor wie?

De Buteykotraining heeft een indrukwekkende lijst van ziektes die baad hebben bij de methode. De Buteyko vereniging spreekt zelfs van 150 aandoeningen die je er mee kunt genezen.

HEEL jezelf

"Buteyko: mits goed begeleid is het een ongekend wapen tegen vele aandoeningen."

Eerst doen en dan geloven!

Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet