Zeven ultieme tips om gelukkiger te worden | B-Mind

Verhoog Happiness in je leven

Volg de B-Mind tips

Word nu echt gelukkig, verklein pijn en vergroot je potentie!

Lezingen over Happiness

Locatie:Stationsweg 1
Lezing in het Nederlands: 20:00 – 21:00
Lezing in het Engels:         21:00 – 22:00
Kosten: 10 euro

TIP 1: Verbinding

“Listen with ears of tolerance, See through the eyes of compassion, Speak with the language of love” ~ Jalaludin Rumi

 

Uit een studie die Harvard in 1938 is gestart en die 75 jaar heeft geduurd bleek dat het aller belangrijkste voor geluk … tromgeroffel …onze relaties zijn. Ik heb dit in mijn boek bij WIJ al uitgebreid beschreven. Ook heb ik hier al eens kond van gedaan in mijn nieuwsbrief, waar ik bijvoorbeeld het mysterie van Roseto benoemde (lees het hier na). Verbinding en het geluk dat we ervaren door onderdeel te zijn van een geheel dat ondersteunend en voedend is, is de belangrijkste buffer voor gezondheid. Hierbij geldt wel dat kwaliteit belangrijker is dan kwantiteit. In een maatschappij waarin we steeds meer digitaal doen en de steden steeds groter worden verarmen evenredig directe sociale contacten. Mijn eerste dikke vette tip voor geluk is dus weer gezellig samen te komen en meer fysieke tijd door te brengen met dierbaren. Dus in plaats van een avond op de bank Netflixen of binge-watchen maak je een wandeling, las je een date night in, of bel je die vriend die je al een tijdje niet gesproken hebt om iets te gaan drinken. Contact maken is een keuze!

 
Happines connection grandpa doghter

TIP2: Dankbaarheid

 “Weet dat iedere steen in de rivier de stroom voor altijd verandert” ~ boeddhistische spreuk

 
Uit verschillende onderzoeken blijkt de kracht van dankbaarheid op het ervaren van geluk. Een bekende studie is die van Emmons en McCullough (Universiteit van California 2003). In deze studie waren er drie groepen. De eerste groep moest een standaard dagboek bijhouden, de tweede groep een dagboek van vervelende gebeurtenissen en de derde groep mocht alle momenten noteren waar ze dankbaar voor waren. De derde groep scoorde significant hoger dan de andere groepen op het ervaren van geluk.

Door bewust dankbaar te zijn vergroot je het goede in je leven zoals het meer bewust zijn en genieten van positieve ervaringen. Je merkt ze niet alleen makkelijker op maar je kunt ze ook steeds makkelijk herinneren en beleven. Je bevorderdt hierdoor ook je sociale banden, omdat dankbaarheid verbinding en wederkerigheid bevordert. Als laatste heeft het een positief effect op je zelfbeeld dat mijn volgende tip is.

 

Oefen dankbaarheid

Een oefening die ik zelf iedere dag doe met mijn dierbaren is het vragen bij het avondeten waar ze die dag dankbaar voor zijn. Het geeft niet alleen mooie aanknopingspunten voor een gesprek maar oefent ook je vermogen om dankbaar te zijn.

TIP 3:
Where your awareness goes, your energies flows

“If you change the way you look at things, the things you look at change” ~ Wayne Dyer

Wat je aandacht krijgt versterk je. In het boeddhisme wordt wel eens de vergelijking met een lief tijgerpuppy gegeven dat je vlees voert en uitgroeit tot een tijger die iedere dag staat te brullen om vlees. Als je weet dat we gemiddeld tussen de 40.000 en 70.000 gedachten hebben op een dag en dat hiervan ongeveer 70% negatief getint is dan loont het om te investeren in positieve gedachten. Zeker als je weet dat ongeveer 95% van je gedachten van gisteren vandaag weer langskomen…

Oefen awareness
Een mooie oefening is om je even voor te stellen hoe het was om je eerste kus te krijgen:
• Wie gaf je die kus?
• Hoe zag die persoon eruit?
• Waar kreeg je de kus?
• Wat dacht je toen?
• Hoe voelde dat om te beseffen dat dit je eerste kus was?

Daarna mag je je voorstellen hoe de begrafenis was van iemand die je dierbaar was:
• Wie werd er begraven?
• Hoe zag de begrafenis er uit?
• Waar was de begrafenis?
• Wat dacht je toen?
• Hoe voelde het om te beseffen dat die persoon er niet meer was?

 

Door deze oefening kun je beseffen hoe snel je van bewustzijn kunt veranderen. Je kunt letterlijk het licht in je mind laten schijnen op andere delen. Delen die je voeden, versterken en blijer maken. Byron Katie (bekend van The Work) is een mooi voorbeeld van iemand die 10 jaar lang een depressie had en van de ene op andere moment besloot om uit de depressie te stappen.

TIP 4: Mediteren

“Als meditatie een medicijn was, dan was het een billion-dollar blockbuster.” ~ dr. Norman Rosenthal (studie naar Circulation)

 

Deze tip ligt in het verlengde van de vorige tip maar is toch anders. Ze zijn wel aan elkaar verbonden. Door te mediteren kun je beter je focus leggen. Kun je kiezen welke gedachten je los wilt laten en langzaam wilt laten verdwijnen. Mediteren doet echter meer, het veranderdt je hersenstructuur op de lange termijn. Een mooi voorbeeld is de studie, uitgevoerd door de University of North Carolina, bij een groot bedrijf (Compuware Corporation). In de studie die zeven weken duurde werd de werknemers gevraagd om minimaal vijf keer per week 20 minuten te mediteren. De werknemers bleken na zeven weken gelukkiger te zijn, minder gestrest, sociaal meer betrokken en minder vaak ziek.

Photo 23 10 2017 12 02 31

Oefening mediteren (loving kindness)

1. Stel je voor dat je volledige lichamelijke en emotionele gezondheid en innerlijke vrede ervaart. Stel je voor dat je volmaakte liefde voor jezelf voelt, jezelf bedankt voor alles wat je bent, wetende dat je precies goed bent, net zoals je bent.

Concentreer je op dit gevoel van innerlijke vrede en visualiseer:
• adem spanning uit
• adem gevoelens van liefde in

2. Herhaal onderstaande vier positieve, compassievolle zinnen voor jezelf:
• Dat ik gelukkig mag zijn
• Dat ik veilig mag zijn
• Dat ik gezond, vredig en sterk mag zijn
• Dat ik vandaag waardering mag geven en ontvangen

3. Neem de tijd om het gevoel dat je nu ervaart te beleven. Als je aandacht afdrijft naar iets anders, stuur het dan voorzichtig terug naar deze gevoelens van liefdevolle vriendelijkheid. Laat deze gevoelens je omhullen.

4. Je kunt ervoor kiezen om ofwel met deze focus te blijven gedurende de duur van je meditatie of je focus te verleggen naar geliefden in je leven. Begin met iemand met wie je heel dichtbij bent – een echtgenote, een kind, een ouder of een beste vriend. Voel je dankbaarheid en liefde voor hen. Blijf bij dat gevoel en herhaal nog een keer:
• Dat ‘die persoon’ gelukkig mag zijn
• Dat ‘die persoon’ veilig mag zijn
• Dat ‘die persoon’ gezond, vredig en sterk mag zijn
• Dat ‘die persoon’ vandaag waardering mag geven en ontvangen

Je kunt dit zover uitbreiden als je wilt en andere belangrijke mensen uit je leven één voor één naar je bewustzijn brengen en visualiseren in harmonie en innerlijke vrede.

5. Wanneer je meditatie voltooid is (je kunt dat zelf beslissen of na 20 minuten natuurlijk), open dan je ogen en onthoud dat je dat heerlijke gevoel gedurende de dag opnieuw kunt bekijken. Onthoud hoe de liefdevolle vriendelijkheidmeditatie aanvoelt en herbeleef dit gevoel met slechts een paar keer diep ademhalen en een verschuiving in focus gedurende de dag.

TIP 5: Zelf liefde

“Talk to yourself like you would to someone you love” ~ Brene Brown ~

Welke positieve gedachte hoort voor jou bij aardig zijn? Een mooi uitgangspunt
vind ik altijd aardig zijn zoals je dat bent naar een kind. Hoe benader je een kind? In de basis doen we dit begripvol, vergevingsgezind en met
liefde, toch? Ben jij dit ook wel eens naar jezelf? Waar ‘aardig zijn voor
jezelf’ voor sommigen een tastbaar begrip is of zelfs een vanzelfsprekendheid,
kan dit voor anderen een vergeten goed en lastig zijn.

Tips:
• Hoe gedraag jij je, of wat doe je, als je de liefde van je leven wilt
verrassen?
• Wat maakt jou blij of gelukkig?
• Wat doe je als je een kind liefdevol en met compassie benadert?
• Wat vond je als kind fantastisch om te doen of te krijgen?

Happiness self love

Oefening zelf liefde
Herhaal deze gedachten vandaag geregeld: “hoe kan ik aardig zijn voor mezelf?
Wat heb ik nodig op dit moment?

TIP 6: Wat is je kompas

“Maak van je leven een meesterwerk” ~ Tony Robbins ~

Wat is je stip op de horizon. Wat wil je bereiken en waar wil je naartoe? Voor sommige mensen is dit nou juist zo frustrerend omdat ze geen idee hebben wat hun stip is. Een vriend van mij noemt dat het bootje op de zee en hij geeft aan dat hij het juist fijn vindt dat hij niet weet waar het bootje naar toe vaart. Op zich is dit prima natuurlijk.
Als je echter een stip op de horizon hebt dan blijkt dat we bij iedere stap die we richting die stip zetten, we een momentje van geluk ervaren. De weg naar je stip geeft voldoening en energie. Je krijgt het gevoel je individuele potentie te verwezenlijken. Waarom zouden we dat niet gebruiken? Je hoeft dit ook niet heel groot te maken. We kunnen allemaal wel iets verzinnen dat we willen bereiken van de ideale baan tot een opgeruimde schuur.

Oefening kompas
Het is belangrijk dat je je wens waar je naartoe wilt (je stip op de horizon) helder hebt. Denk eens na over de volgende vragen:
• Waar wil je naartoe (groeien)?
• Hoe ziet dit er dan voor jou uit?
• Welke gevoelens, verlangens en beelden wekken het bereiken van je stip bij jou op?
Maak je kompas tastbaar en schrijf het op!

TIP 7: Quick fix

“Zeg als iets je raakt: “BUKKEN” en laat het los”  ~Jerome

Als laatste nog wat dingen die je eventueel ( eenvoudig) kunt toepassen of toevoegen aan je leven:

 • Zorg dat je omringt bent met mensen die het financieel minder of net zo goed hebben als jezelf
 • Eet meer bananen. De geraffineerde mix van koolhydraten en L-tryptofaan in bananen zorgen ervoor dat het ‘gelukshormoon’ serotonine wordt aangemaakt
 • Zorg voor planten. Wat we allang wisten maar nog eens bevestigd werd in een onderzoek van Wageningen (februari 2019) bleek dat planten onder andere zorgen voor een hogere luchtvochtigheid en betere gemoedstoestand. Als je nog een stapje verder wilt gaan: de yogi’s raden al eeuwen de Aglaonema aan. Deze Feng Shui (energie in huis) lieveling wordt in Azië al eeuwen gekweekt als geluksplant
 • Minimaliseer en ruim op, gooi dingen weg. Opruimen geeft letterlijk een opgeruimd gevoel in je mind en helpt je om overzicht te houden. Een opgeruimde ruimte geeft sneller een prettig gevoel
 • Als laatste maar niet de minste. Zorg dat je veel lacht (nep lachen). Lachen zorgt dat je in een bepaalde blije toestand komt. Je maakt dan de hormonen serotonine en dopamine aan. Deze stoffen werken als antidepressiva.
Happiness swing in the field

Oefening lachen

Wat heb je nodig om te kunnen lachen?
Maak eens een nep lach (hardop) samen met iemand of alleen.

Tips:

 • Breng je mondhoeken naar achteren
 • Zeg een paar keer ha, ha, ha, ha, haha, hahaha, hahahaha etc.
 • Kun je je een moment voor de geest halen waarbij je iets deed dat je erg
  aan het lachen maakte? Waarom kon je toen om jezelf lachen? Hoe voelde dit
 • Als je lachen om jezelf lastig vindt, onderzoek dan eens waarom het je
  niet lukt. Waarom schiet je in een emotie als stress, angst of boosheid
  waar lachen ook een optie was geweest?
 • Welke gedachten belemmeren je om om jezelf of de situatie te
  lachen?
Scroll naar boven

download*

Dé magische tips om je middenrif los te maken

Loes Knaapen: ongekend dat je dit GRATIS weggeeft!

*Als dank ontvang je maandelijks mijn nieuwsbrief.

energie en balans door een gezonde ademhaling
Mis mijn nieuwsbrief niet