Zo werkt intermittent
fasting
"Zo werkt intermittent fasting én 3 alleszeggende redenen waarom het zo gezond is"
Wat als ik je dat vertel het ontbijt niet de belangrijkste maaltijd van de dag is? Dit heeft te maken met intermittent fasting, oftewel ‘periodiek vasten’. Vasten is zo oud als de mensheid en dat is niet zo gek. Uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken blijkt dat vasten een groot aantal gezondheidsvoordelen kan opleveren.
Onze energieverbranding werkt niet optimaal
Voor we naar de drie voordelen van intermittent fasting gaan, nemen we eerst een stap terug naar de energieverbranding van ons lichaam. Ons lichaam kent drie energiebronnen: suiker, vet en eiwitten. Wij leven in een maatschappij waarin we minstens drie maaltijden per dag eten. Maar na elke maaltijd, of tussendoortje, stijgt het bloedsuiker in ons bloed. Koolhydraten in voedsel worden tijdens de spijsvertering omgezet naar glucose in ons bloed. Ons lichaam kan deze glucose dan gebruiken als snelle energiebron. Deze bron is snel uitgeput, waardoor we die reserve weer willen aanvullen.
Â
Daarnaast maakt de alvleesklier standaard het stofje insuline aan nadat je hebt gegeten. Het hormoon insuline helpt cellen bij de opname van suikers uit de bloedbaan.
Het is echter onmogelijk om vet te verbranden als het insulineniveau hoog is. Vet wordt namelijk pas als een energiebron gebruikt, wanneer er tekort aan energie (glucose) is. Insuline zorgt daarnaast voor de opslag van energie. Opslag van energie en vetverbranding gaan nooit samen, dat betekent dat een hoge insulinespiegel de vetverbranding blokkeert.
Waarom helpt intermittent fasting?
Intermittent fasting is een leefstijl die focust op wanneer en hoe lang je wel of niet eet. Dit betekent dat er een bepaald tijdframe is waarin je wel en niet eet.Â
Als je langdurig niet eet, probeert ons lichaam energie te halen uit de lichaamsreserves. Eerst haalt ons lichaam energie uit de
 suikervoorraden in de lever en spieren. Wanneer deze op zijn, schakelt ons lichaam om naar vetverbranding. Dit gebeurt na twaalf uur niet eten.
Als je twaalf uur lang niet eet, wordt je vetverbranding ingeschakeld. Even rekenen; normaal eet je rond zeven à acht uur ‘s avonds voor het laatst.Â
Twaalf uur later begint de dag weer en dus ook je eerste maaltijd: het ontbijt. Je ontbijt dus eigenlijk precies op het moment dat je lichaam wil overschakelen om vet te verbanden als energiebron.
"Om in de vetverbranding te komen wordt aangeraden om langer dan twaalf uur niet te eten."
Wanneer werkt intermittent fasting?
Om in de vetverbranding te komen wordt aangeraden om langer dan twaalf uur niet te eten. Het meest populaire tijdframe om niet te eten is 16/8 ⇾ 16 uur vasten en binnen 8 uur al je maaltijden eten.
Â
Dat betekent om 12:00 uur je eerste maaltijd en na 20:00 stop je met eten. Drinken mag wel tijdens de periode van vasten, mits er geen calorieën inzitten (zoals water, thee of koffie). Het tijdframe 14/10 kan ook worden gehanteerd, om de vast-periode op te bouwen.
Â
"Het is onmogelijk om vet te verbranden als het insulineniveau hoog is. Vet wordt namelijk pas als een energiebron gebruikt, wanneer er tekort aan energie (glucose) is.."
De effecten van intermittent fasting
Intermittent fasting draagt, naast het optimaliseren van de vetverbranding, ook op andere manieren bij aan de gezondheid. Hieronder zetten we drie voordelen op een rij:
1 Intermittent fasting versterkt je immuunsysteem: Als het lichaam geen voeding hoeft te verwerken, kan het zich richten op ‘herstelwerkzaamheden’. Zoals het repareren van cellen en het weer in balans brengen van hormonen. Oude, beschadigde of slecht werkenden cellen worden opgeruimd door het lichaam, vervolgens worden er nieuwe cellen aangemaakt. Vasten is dus een grote schoonmaak voor je lichaam.
2 Intermittent fasting helpt tegen veroudering. Wetenschappers zeggen het al jaren: intermittent fasting vertraagt het verouderingsproces in ons lichaam. Tijdens het vasten richt ons lichaam zich op herstelwerkzaamheden, zoals hierboven beschreven. Hierdoor wordt voorkomen dat cellen beschadigd raken of verouderen. Dit heeft een positief effect op bijvoorbeeld het verminderen van rimpels. Daarnaast verouderen je organen minder snel, waardoor je langer een vitaal lichaam behoudt.
3 Intermittent fasting stimuleert de groei van hersencellen. Tijdens intermittent fasting voert je lichaam herstelwerkzaamheden uit, die er voor zorgen dat ‘slechte’ cellen worden opgeruimd en nieuwe cellen worden aangemaakt. Vasten verhoogt ook de productie van het eiwit BDNF (brain-derived neurotrophic factor). Dit eiwit stimuleert stamcellen tot het vormen van nieuwe zenuwcellen in de hippocampus. Wat er weer voor zorgt dat je brein beschermd wordt tegen dementie en mentale achteruitgang door veroudering.
Wij zijn in ieder geval groot fan van intermittent fasten. Als je hier voor het eerst mee begint, raden we wel aan om dit met een (voeding)specialist te overleggen.