De leverkuur

“Let food be thy medicine and medicine be thy food.” ~Hippocrates

Het jaar van de detox

De parasietenkuur van Dr Clark (zie ook mijn blog over ‘Parasietenkuur’) is net achter de rug en we gaan starten aan de Leverzuivering. Volgens Andreas Moritz en Dr Clark is dit weer een fantastisch cadeautje voor het lichaam. Zoals je weet neem ik graag cadeautjes aan die mijn gezondheid schijnbaar nog verder gaan verbeteren. 😉
De leverkuur:
BMIND_Leverkuur-Moritz-Balans-VoedingVolgens Moritz ontstaan leverstenen als galafvoergangen verstopt raken, zodat de lever niet meer goed kan functioneren. Het zou de oorzaak zijn van de meeste ziektes en bijna iedereen zou er aan lijden. Volgens Moritz is de ziekte zo onbekend omdat de diagnose vrijwel altijd wordt gemist. De ziekte zou niet gedetecteerd kunnen worden met bloedonderzoek of beeldvormende technieken, behalve met een MRI-scan, maar die wordt bijna nooit genomen volgens Moritz.
De Amerikaanse natuurgenezeres Hulda Clark (1928-2009) beschrijft in haar boek The cure for all diseases (1995) hoe men met olie galstenen uit de lever kan spoelen. Volgens Clark bestaat de kuur al honderden of duizenden jaren, maar heeft zij hem verbeterd. Clark werd vooral bekend met haar theorie dat alle ziekten worden veroorzaakt door parasieten. Haar reinigingskuur is minder bekend en zo kon Moritz zich opwerpen als de grote deskundige.
Maar goed omdat Andreas zo’n mooi boek heeft geschreven (De ongelooflijke Lever & Galblaaszuivering) en hij een mooie aanloop neemt door 1 week appelsap te drinken besluit ik toch maar zijn recept te volgen. Ik heb de kuur van Clark en Moritz voor het gemak nog even naast elkaar gelegd en wat schetst de verbazing…. Ze tappen uit hetzelfde vaatje. Lood om oud ijzer dus.
Vandaag ga ik beginnen met de voorbereiding; we gaan weer op dieet (6 dagen voorbereiden en 2 dagen concreet ‘kuren’).
Voorstanders geven aan dat onderstaande punten een aanleiding kunnen zijn om deze kuur te volgen:

  • Intolerantie voor vet eten (in ieder geval na het eten ervan voel je je slechter)
  • Pijnlijke spieren of gewrichten
  • Het duurt lang voor wondjes genezen
  • Bittere of metalen smaak na het opstaan ‘s morgens.
  • Ontlasting heeft een uitgesproken smerige geur
  • Pijn aan de rechterkant van je buik, wellicht met pijn in je rechterschouder erbij enkele uren na het eten van een maal met veel vet.
  • Ontlasting verandert van vast in waterig
  • De huid van je voetzolen vervelt.
  • Droge huid of huiduitslag

Lees ook: Kritiek op de leverkuur.
De voorbereiding (6 dagen van tevoren):

  • Geen koude of bevroren dranken (belasting voor de lever);
  • Eet zoveel als er past in je handen als je er een kommetje van maakt (niet overeten deze week);
  • Eet niet tussen de maaltijden (oa extra belasting voor de galblaas, beïnvloeding suikerspiegel);
  • Eet niet na 18:00 (oa gal neemt dan af);
  • Vermijden:
    • voedsel van dierlijke afkomst
    • zuivelproducten
    • gefrituurde producten

Geïnteresseerd in voeding en wil je meer weten? Kom naar onze voedingsworkshop:STREETWISE MET VOEDING!!
Lees in mijn volgende blog hoe de leverkuur mij is vergaan!