Middenrif ademhaling

Middenrif ademhaling

Als baby en kind hadden we een goede ademhaling.

Een goede ademhaling is een ademhaling die laag in de buik zit. Door stress en spanningen kan het zijn dat je ademhaling niet meer in je buik zit maar dat je ademt vanuit je borst. Hierdoor is je lichaam minder of zelfs niet in staat om stress te reduceren.

Ademhaling is het gaspedaal van het lichaam. Het inademen stimuleert het sympathische zenuwstelsel (activatie) en de uitademing stimuleert het parasympatische zenuwstelsel (rust, afbreken van adrenaline en cortisol).

De belangrijkste spier bij ademhalen is het diafragma (middenrif). Het middenrif is de scheiding tussen de buik en de borst.
Iedere keer dat je adem haalt beweegt het middenrif. Het kan echter zijn dat door stress en daaruit volgend borstademhaling, je middenrif steeds minder gebruikt wordt en zelfs vast gaat zitten.

Met deze ademhaling kun je het middenrif losmaken en het is een goede oefening om weer te leren ademen via je buik. Je gebruikt bij deze ademhaling juist niet je borst. Deze ademhaling is dan ook niet helemaal hetzelfde als de buikademhaling waarbij de borst wel gebruikt kan worden.Oefening:

    1.Zit comfortabel op een stoel met je voeten naast elkaar op de grond. Houd je rug recht en ontspannen. Je kunt deze oefening ook liggend uitvoeren.
    2.Plaats een hand op je buik en de andere op je borst. Als je deze ademhaling beoefent dan blijft je borst redelijk stil en beweegt alleen je buik.
    3.Adem 5 seconden langzaam (beheerst) in door je neus (of minder dan 5 seconden als je 5 nog niet haalt). Het streven is echter 5 seconden. Je lichaam (metabolisme) functioneert het beste bij 5 seconden in en uit. Op het einde van de inademing duw je je buik nog even extra naar voren
    4.Adem in 5 seconden langzaam en beheerst uit door je neus of mond. Zorg dat je op het einde van de ademhaling je buik nog even intrekt. Dit is het zelfde gevoel als bij het opblazen van een ballon of als bij het slaken van een zucht.
    5.Herhaal 3 en 4 gedurende minimaal 5 minuten. Het langer uitademen dan inademen kan meer accent leggen op rust en herstel. Belangrijk is echter dat je meer nadruk legt op ritme dan op diepte.

Leer meer te halen uit je ademhaling in de masterclass!

MEER info

Wil jij ook inspiratie?

Blijf in balans, laat je inspireren en krijg krachtige oefeningen en tips. Geniet ook van ledenkorting! Deze nieuwsbrief lees je in 1 minuut en wil je niet missen.

Je bent succesvol toegevoegd!